Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

PŘÍBĚH: Nejslavnější Mustang vznikl jen pro film. Jak se narodila Eleanor?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 29.01.2017
dalších 8 fotek
Ford Mustang Shelby GT500 "Eleanor" (1967).
Legendární pony car od Fordu je ikonou sám o sobě. Ale jeho historie je prošpikována slávou na mnoha různých místech - včetně filmu.
Ford Mustang byl v posledních dnech trochu nešťastnou hvězdou motoristických zpráv.

Ať už mluvíme o novém faceliftu současné generace, který někoho trochu rozesmutnil, výsledcích evropských nárazových testů, jež pro Mustang dopadly naprosto mizerně, nebo o plánech hybridního ústrojí v jeho blízké budoucnosti, ikonického Fordu byl prostě všude plno.

My jsme se však rozhodli přepnout na poněkud pozitivnější vlnu. Budeme se věnovat Mustangu jakožto slavné filmové hvězdě.

Svalnatý Ford byl na filmovém plátně v podstatě od narození. Za tu dobu se objevil a hrál ve více než 500 filmech. Od Četníka ze Saint-Tropez přes Charlieho andílky, bondovku Diamanty jsou věčné, akční Rychle a zběsile nebo filmy jako Já, legenda, Transformers až po legendární Bullitův případ či 60 sekund.

A právě poslední jmenovaný snímek nás teď velmi zajímá.

Ford Mustang Shelby GT500 'Eleanor' (1967).


Všichni asi nebudou souhlasit, ale právě Ford Mustang Shelby GT500 (1967) známý jako „Eleanor" z moderní verze filmu 60 sekund, můžeme považovat za nejslavnější Mustang vůbec. Alespoň, co se týče popularity mezi širší veřejností. Hollywood prostě umí vyrábět hvězdy.

Ano, Bullitův případ má definitivně nejslavnější honičku s Mustangem v hlavní roli, nicméně jméno Eleanor má zaryto do paměti zkrátka více lidí. Ač to může některé fanoušky ikonického sporťáku dráždit.

Čtěte také: Návrat legendy. Ford oživí terénní Bronco

Žádný Mustang Eleanor totiž Ford nikdy nevyráběl. Tento Mustang byl vytvořen čistě pro potřeby filmu a jméno Eleanor, ani podobně vypadající Mustang Shelby GT500 v modelových řadách Fordu prostě nenajdete. Tomu říkáme paradox.

Nejznámější Mustang je jednoduše filmový výmysl.

Ovšem nikoli výmysl známého filmu z roku 2000, alespoň ne zcela. Mustang Eleanor má kořeny už v 70. letech minulého století. Že se v tom ztrácíte? Nebojte se, vše má vysvětlení.

Zbytek článku si můžete přečíst na našem novém webu o autech. Automix.cz najdete zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů