Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Česká motorka Hurikan předběhla dobu a mohla být hit. Komunisté o ni ale nestáli

Naše téma
Dominik Valášek | 03.06.2018
dalších 15 fotek
Hurikan (závodní verze). | foto: facebook.com/Legendy - Automobilová slavnost
Nejen česká automobilová historie se pochlubí projekty, které měly potenciál předběhnout svojí dobu. Před mnoha a mnoha lety jsme mohli být velmocí i ve světě motocyklů, o čemž mimo jiné svědčí pár dochovaných prototypů zašlapaného projektu Hurikan.
Hurikan vznikl během druhé světové války, ačkoliv už na samotném designu je do jisté míry vidět, nakolik předbíhal svou dobu. Jak uvádí i dokument České televize „Zašlapané projekty“, Hurikan svými technickými řešeními předběhl tehdy vyráběné motorky o několik generací.

Projekt se zrodil v mysli závodníka Vladislava Vlka, jenž si chtěl postavit vlastní a moderní motocykl, ještě lepší než Jawy, na kterých závodil. Příležitost se naskytla v momentě, kdy byla jeho závodní kariéra náhle přerušena propukající druhou světovou válkou. Vlk tedy přesvědčil tedy svého kolegu Františka Dvořáka a společně se pustili do realizace.

Moderní konstrukce vznikla z ničeho
V Dvořákově bydlišti v Čestlicích u Prahy se dvojice dala do práce, přičemž v době německé okupace nebyly podmínky právě ideální. I přesto se ale podařilo většinu technických nedostatků překonat a Dvořák s Vlkem dali vzniknout naprosto unikátnímu stroji, vybavenému pokrokovým čtyřtaktním motorem s OHC rozvodem. Výkon činil necelých 20 koní (15 kW), což byla vzhledem k době špičková hodnota.

Relativně výkonný jednoválec o objemu 250 kubických centimetrů byl navíc podpořen vynikajícím podvozkem. Vpředu tlumily teleskopické vidlice z duralu, zadní kolo bylo uloženo v kyvné vidlici a odpruženo dvojicí tlumičů. O účinné zpomalení se potom staraly velké bubnové brzdy, integrované přímo do náboje kola. Šlo o prvky, které tehdy opravdu nebyly obvyklé.

Jako první česká motorka měl Hurikan také dvousedlo.

Až do konce druhé světové války Hurikan logicky nedostal šanci, ovšem lepší příležitost se naskytla na sklonku konfliktu. Vladislav Vlk byl jmenován jako vedoucí vývoje ve společnosti Motor Union České Budějovice a právě zde dostal příležitost vyrobit první předprodukční várku svých motorek. Vzniklo celkem šest kusů, z nichž pět bylo standardních, jeden potom závodní, dovybavený o hliníkové nádrže benzínu a oleje. V pořadí třetí prototyp byl dále vybaven i větším a výkonnějším motorem o objemu 350 ccm.

Další šanci Hurikan nedostal
Cílem byla šedesátikusová série pro sportovní účely, ovšem na tu už v historii nedošlo. Krátce po válce se totiž dostal k moci socialismus a na motocykl se začalo nahlížet jako na dopravní prostředek těch, kteří nemají na auto. Vlk byl náhle se svým špičkovým, ale bohužel také drahým motocyklem, v nesprávnou chvíli na nesprávném místě.

Úplný konec projektu nastal ve chvíli, kdy byl Vlk převelen do Prahy, kde se měl stát zástupcem ředitele ve společnosti Motokov. Pár vyrobených Hurikanů bylo ještě nějakou dobu používáno v závodech, ale netrvalo dlouho, než se opotřebované závodní stroje rozprodaly zájemcům.

V tu chvíli stopa několika motocyklů mizí. Aktuálně se v rukou sběratelů a muzeí nachází jen pár zrenovovaných Hurikanů, připomínajících ambiciózní sen jednoho závodníka. Sen, který bohužel nikdy nevyšel, neboť tehdejší režim neměl o luxusní a drahé stroje pražádný zájem.  
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů