Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai končí s benzinovými modely N. Jací konkurenti ještě zbyli na trhu?

Naše téma
Radek Pecák | 11.03.2024
dalších 17 fotek
Nad sportovními vozy Hyundai divize N se spalovacími motory se smráká | foto: Se svolením Hyundai
Hyundai i20 N a Hyundai i30N řadu let sklízely pochvalné recenze od příznivců sportovního svezení s vozy, které současně umožňovaly i každodenní rodinné využívání. Nyní se ale s jejich montáží v továrně Hyundai v Nošovicích končí. Nabídka podobných aut v cenové hranici do milionu korun tedy bude již brzy poměrně malá. Vlastně klasické, pro sportovní jízdu upravené hatchbacky, nabídne už jen německý Volkswagen.
Takzvané hot hatche, neboli ostré hatchbacky, nabízely v minulých desetiletích téměř všechny velké světové automobilky. Postupně však, minimálně pro evropské trhy, jejich produkci zastavovaly.

A tak se dnes již nedá koupit rychlá verze rodinných modelů od Mazdy, Nissanu, Renaultu, Peugeotu, Opelu, Subaru, Mitsubishi a mnohých dalších.

Na přehled aktuálně nabízených svižných verzí rodinných aut s cenou maximálně 1 milion korun se můžete podívat v galerii.

Nyní oznámila zrušení produkce modelů i20 N a Hyundai i 30N automobilka Hyundai. Druhý jmenovaný automobil (postupně s karosériemi hatchback a fastback) nabízeli dealeři značky zákazníkům od podzimu 2017, druhý se na trh dostal před čtyřmi roky. Důvodem pro zastavení montáže jsou samozřejmě emisní a bezpečnostní předpisy.

Tuzemské zastoupení Hyundai ovšem slibuje, že zatím se na všechny případné zájemce dostane. „Vytvořili jsme si dostatečnou zásobu skladových aut, která by měla do konce roku vystačit," uvedl mluvčí Hyundai ČR David Pavlíček.

Rychlá auta nadále půjdou koupit například u sesterské korejské značky Kia. V jejím případě se ovšem označují GT, což znamená, že nejsou tak dobře připravené třeba na jízdu na okruzích. To znamená, že nemají tak sportovní podvozek a třeba ani brzdy. Také výkonově  Kia Ceed Gt a Kia Proceed GT za Hyundai i30 N zaostávají.

Kia Ceed:
Vybrat lze i kupé nebo kabriolet
Stále však umožňují zrychlení z nuly na sto pod osm sekund a výkon jejich motoru přesahuje hranici 130 kW. Právě to byly podmínky, které jsme si nastavili pro sestavení přehledu rychlých vozů s běžnými karosériemi s českou cenovkou do milionu korun.

V kategorii menších vozů je po vynechání končících modelů Hyundai v současné době nejlevnější model Volkswagen Polo GTI. Právě tato německá značka stále nabízí (s cenovkou 921 900 kč) i jednu z legend v kategorii ostrých hatchbacků. Je jí pochopitelně Golf GTI.

Poměrně výkonný Golf s karosérií hatchback i kombi (jeho dvoulitrový zážehový čtyřválec poskytuje 140 kW neboli 190 koňských sil) lze koupit také bez kultovní značky GTI. Nepochybně umožňuje také rychlou jízdu, ale jeho podvozek a brzdy už samozřejmě mají své limity. Stejný motor pohání také Cupru Leon a Cupru Leon ST. Tento vůz, třeba až s výkonem 300 koní, lze pořídit také ve verzi VZ. V tom případě vám ale už na jeho pořízení jeden milion stačit nebude.

Cupra Leon ST Facelift 2024:
Solidně svižné svezení poskytnou v současné době doprodávané modely Mini Cooper. Dokonce v řadě různých karosérií. Třeba jako tří, či pětidveřový hatchback, dále kombi Clubman nebo dokonce Cabrio. U BMW získáte hatchback jedničkové řady nebo čtyřdveřové kupé řady 2.

Naprostou specialitou jsou ale dva modely Toyota. GR 86 je kupé s pohonem zadních kol a Yaris GR pro změnu malý ostrý hatchback s pohonem všech kol. V tomto případě se ale jedná o končící verzi. Nová, výkonnější varianta už nepochybně bude stát přes milion.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů