Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

GALERIE: Největší podivnosti i skvosty tokijského autosalonu

Naše téma
Daniel Fuglevič | 26.10.2017
dalších 29 fotek
Největší šílenosti a nádhery tokijského autosalonu. | foto: Automix.cz
Autosalon v japonském Tokiu, který včera otevřel svoje brány, přináší vcelku tradičně dlouhou řadu zajímavých a někdy i docela bizarních novinek či konceptů. Podívali jsme se na ty nejpodivnější, ale zároveň koukli i na pár opravdu designově povedených kousků.
Japonský přístup k navrhování automobilů byl vždy trochu jiný. V zemi vycházejícího slunce se tak často setkáte s vozy, které byly vytvořeny zcela jinou mentalitou a filozofií. Když navíc přijde na koncepty, japonští designéři a inženýři jsou jako utržení ze řetězu a jejich výtvory nám Evropanům a možná i zbytku světa mohou přijít jako vážně šílené. Níže je výběr nejpodivnějších konceptů a novinek z autosalonu v Tokiu. Na konci pak trojice zastupující úplný opak.

Spoustu fotek samozřejmě najdete v galerii.

Suzuki e-Survivor
Suzuki e-Survivor.


Jak napovídá označení, koncept lehkého SUV, off-roadu či jestli chcete buginy od Suzuki je plně elektrický. Své terénní schopnosti napovídá základem v podobě žebřinového rámu, světlou výškou, absencí tradičních blatníků a schopně vypadajícími pneumatikami. Uvnitř je přítomna budoucnost s displejem na volantu a systémem promítání rozšířené reality na čelní okno. Zajímavým prvkem je pak třeba osvětlená falešná mřížka chladiče, která je schována společně s LED světlomety pod průhledným krytem na přídi.

Toyoda Gosei Flesby II
Toyoda Gosei Flesby II.


Zřejmě nejpodivnější koncept ukázala v Tokiu společnost Toyoda Gosei. Jde o vizi extrémně bezpečného vozu ne až tak vzdálené budoucnosti. Vnější díly karoserie jsou vyrobeny z materiálu nazvaného e-rubber, tedy jakéhosi pěnového plastu, jež má svou měkkostí zabránit zranění chodce při střetu s vozem. Není s podivem, že auto má jezdit na elektřinu a být autonomní. Značka tvrdí, že něco podobného by mohlo po silnicích jezdit v roce 2030.

Yamaha MWC-4
Yamaha MWC-4.


Koncept MWC-4 od Yamahy se snaží zkombinovat prvky automobilu a motocyklu. Vozidlo tak sice má čtyři kola, ale také konstrukci, která se při zatáčení naklání do zatáčky. Nápadem lehkého vozítka možná trochu připomíná elektrický Renault Twizzy, nicméně u Yamahy nemá řidič k zatáčení volant, ale klasická motocyklová řídítka. V částečně zakrytém interiéru jsou pak sedačky umístěny za sebou. Koncept je poháněn párem elektromotorů, jež využívají k zajištění delšího dojezdu jako generátor menší benzinový motor.

Toyota GR HV Sports
Toyota GR HV Sports.


Koncept targy vycházející na první pohled ze sporťáku GT86 skrývá mnohá tajemství. Vzhled je inspirován závodním LMP1 prototypem TS050 Hybrid, přičemž z něj částečně využívá právě i hybridní pohonné ústrojí. Největší zajímavostí je ovšem použití šestistupňové automatické převodovky s pádly pod volantem, kterou lze přepnout do manuálního módu a rychlosti poté řadit klasicky stále přítomnou řadičkou se standardním „H“ schématem kvaltů. Toyota nás tímto výtvorem zřejmě připravuje na hybridizaci svých sportovních modelů. Jestli se ale do produkce dostane i unikátní převodovka, to je otázkou.    

Isuzu FD-SI
Isuzu FD-SI.


Isuzu se rozhodlo ukázat svůj pohled na budoucnost dodávek. Koncept FD-SI má být ideálním rozvážkovým vozidlem pro těsné a přeplněné Tokio. Vzor připomínající včelí plástev není jen designovým prvkem na bocích vozu, ale přímo znázorňuje rozvržení přihrádek v nákladovém prostoru. Vepředu je místo pouze pro jednoho řidiče, který může využívat i systému autonomního řízení. Hi-tech novinky jsou zastoupené promítáním rozšířené reality na čelní okno nebo třeba displejem na volantu, jenž neustále zobrazuje dění za autem.

Mitsubishi e-Evolution
Mitsubishi e-Evolution.


Mitsubishi pokračuje ve svých záměrech a původní jméno Evolution ikonického sportovního sedanu poprvé ukázalo ve spojitosti s chystaným SUV. Koncept e-Evolution tak nemá s původní řadou legendárních modelů „Evo“ nic společného, kromě pohonu všech kol. Futuristické SUV s členitým designem karoserie totiž používá čistě elektrické pohonné ústrojí a dokonce ani nemíří na zábavu za volantem, jelikož je vybaveno systémem autonomního řízení čtvrté úrovně. Produkční verze tohoto nově pojatého „Eva“ se plánuje kolem roku 2022.

Yamaha Cross Hub
Yamaha Cross Hub.


U Yamahy si zřejmě nejprve vzpomenete na motocykly, nicméně do Tokia značka přivezla svůj koncept malého pick-upu… kterému se na korbu samozřejmě vejdou motorky. Kromě svého designu je však model Cross Hub zajímavý taky rozvržením míst v interiéru podobě jako u McLarenu F1. Řidič tedy sedí vepředu uprostřed, trochu dále jsou po jeho stranách další dvě sedačky, přičemž u Yamahy je jedno sedadlo ještě úplně vzadu. Značka už dříve představila koncepty automobilů, ale žádný z nich se nedostal do produkce. U Cross Hubu to nejspíš dopadne stejně.

Honda Ie-Mobi
Honda Ie-Mobi.


Další bizarní futuristickou krabičku na kolech ukázala Honda. Vlastně se má jednat o pojízdnou část rodinného domu, v níž kromě volantu, displeje a pár pohodlných křesílek nic moc dalšího nenajdete. Honda dokonce zmiňuje interiér jako pokoj s vnitřním prostorem o rozloze 4,95 metrů čtverečních. Dále je s informacemi o smyslu využití značka docela střídmá. Vozítko jezdí na elektřinu a umožňuje prý dodávat elektřinu z auta do domu a z domu do auta.

Mazda Vision Coupe
Mazda Vision Coupe.


Na druhé straně konceptů pak Mazda láká své fanoušky další úžasnou studií, která využívá designový jazyk Kodo s přístupem „méně je více“. Elegantní čtyřdveřové kupé tak nemá na karoserii žádné rušivé prvky a její linie plynou bez jakéhokoliv přerušení. Podobně je tomu rovněž v interiéru, jenž na první pohled zaujme minimalismem. Volant, budíky, řadicí páka a to je vše. Trochu dřeva a kůže nakonec doplňuje chytře skrytý dotykový displej infotainmentu v palubní desce. O technice pod kapotou Mazda neříká vůbec nic.

Subaru Viziv Performance
Subaru Viziv Performance.


Koncept od Subaru zcela očividně láká na tvary a styl nové generace sportovního sedanu WRX. Automobilka sice uvádí, že model opět využívá klasický čtyřválcový motor boxer a systém pohonu všech kol, ale podrobnější informace nezmiňuje. Každopádně má koncept mířit na požitek z řízení, a to i přesto, že je navržen k využití zcela nových asistenčních systémů, které chce Subaru uvést v roce 2020.

Honda Sports EV
Honda Sports EV.


Po retro vypadajícím elektromobilu Urban EV, dříve představeném na frankfurtském autosalonu, Honda přivezla do Tokia i nový sportovně zaměřený koncept Sports EV. Ten si drží stylový kabát odkazující na minulost malých japonských sporťáků a rozměrově odpovídá například současné Mazdě MX-5. Znovu jde ale o spíše designové lákadlo, neboť Honda kromě elektrického ústrojí s ostrou odezvou nezmiňuje o vozu další podrobnosti. Automobilka v tuto dobu pracuje na platformě pro své nové elektromobily a produkční verze městského hatchbacku Urban EV se dle všeho plánuje na rok 2019. Je tedy velmi možné, že sporťáku Sports EV se dočkáme taky. Mluví se o roku 2020.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů