Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Předjíždějící řidiči kamionů na D1 letos zaplatili už téměř milion na pokutách

Naše téma
Martin Singr | 31.01.2024
další 4 fotky
Značky zakazující předjíždění kamionů začaly platit hned při jejich instalaci, policie se na jejich dodržování zaměří. | foto: Deník/Martin Singr
Více než dvě stě pokut rozdali policisté řidičům předjíždějících kamionů ani ne za měsíc. Vybrali tak už téměř milion korun.  Policie dodržování zákazu kontrolují každý den. Zákazové značky jsou například na dálnici mezi Humpolcem a Jihlavou a také od Velkého Meziříčí až na hranice kraje. Zákaz platí denně od pěti hodin ráno do deseti večer.
„Řidiči kamionů jedoucí po D1 začínají chápat význam dopravní značky. Navíc když zaplatí za porušení zákazu předjíždění 5500 korun a dostanou šest trestných bodů,“ připomněli policisté v souvislosti se zákazem předjíždění.

Ovšem plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnici platí i bez značek, řidič nákladního auta totiž nesmí při předjíždění ohrozit nebo omezit auta za ním. Zákazové značky tento fakt pouze zdůrazňují a další budou přibývat. „Vždy zákaz platí s výjimkou stoupacích pruhů, kde bude předjíždění povoleno. Mezi Prahou a Brnem je dvacet úseků do kopce,“ připomněl mluvčí Ředitelství silnic a dálnice ČR Jan Rýdl.

Značky zakazující předjíždění kamionů začaly platit hned při jejich instalaci:

„Zažili jsme opakovaně situaci, kdy se kamion se špatným obutím zastavil, další ho chtěly objet, zastavily se také a dálnici zablokovaly. To je hotovo pro všechny a my pak musíme s vozy údržby couvat v protisměru. A zatímco vinící této situace pak sedí ve vyhřívaných kabinách, naši chlapi chodí mezi nimi lopatami pod ně hází sůl,“ zlobil se Rýdl.

Celý vysočinský úsek dálnice je pak pod kamerami, proto budou mít dálniční policisté přehled, jak kamioňáci dodržují značky. „Když uvidím porušování pravidel na kameře, budu informovat hlídku, která se na dálnici pohybuje a vyrazí na místo,“ sdělil již dříve jeden z policistů s tím, že jinak je následné vymáhání pokut v případě zahraničních řidičů velmi obtížné.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů