Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Porsche vyrobilo už milion exemplářů 911. Víte, kolik jich pořád jezdí?

Naše téma
Dominik Valášek | 11.05.2017
Milionté Porsche 911. | foto: Porsche
Z výrobní linky v německém Zuffenhausenu sjel jubilejní kus sportovní legendy. Počet vyrobených Porsche 911 se po 54 letech zaokrouhlil na rovný milion. Spolu s ním jezdí ze stejné linky ještě modely 718 Boxster a Cayman.
Milion vyrobených kusů jednoho modelu není za normálních okolností zase tak výjimečné číslo, ovšem je třeba si uvědomit, že se tady nebavíme o běžném autu pro masy.

Porsche 911 odstartovalo segment prémiových sportovních vozů a za 54 let, několik generací a nespočet verzí se stalo legendou.

Čtěte také: Práce snů. McLaren hledá testovacího jezdce, stačí zkušenosti ze závodních her

Přitom vypadá i dnes na první pohled stále velmi podobně, jako vypadalo v roce 1963 a drží se i netradiční koncepce s motorem vzadu, nikoliv uprostřed, jako celá řada supersportů. Kromě toho se pořád jedná o vůbec nejdůležitější model značky, který drží Porsche na prvních příčkách mezi nejvýdělečnějšími automobilkami světa.

Jubilejní miliontý kus vyjel na svět v individuální barvě „irská zelená" a je doplněn o řadu prvků výbavy připomínající první generaci. Tento konkrétní vůz však není určen pro zákazníka.

Většina 911 jezdí i dnes
Místo toho zůstane ve vlastnictví samotného Porsche, podnikne cestu po různých motoristických událostech na celém světě a následně bude uložen do muzea.

Přečtěte si: Audi začíná prodávat ostrou RS 5. Na kolik vyjde 450 koní?

K modelové řadě 911 celkově se nicméně váže ještě jedna, poměrně nevídaná zajímavost. Celých 70 procent vyrobených vozů, tedy zhruba 700 tisíc exemplářů, totiž dodnes funguje a jezdí, což je naprosto obdivuhodný výkon.

Svůj podíl na tom má jednak špičková kvalita výroby, za kterou Porsche tradičně přebírá různá ocenění, jednak i velmi vysoká hodnota na trhu ojetých či dokonce historických vozů.

U nové 911 padá totiž cena pomaleji a dokonce i v současnosti nejméně žádaná generace 996 se prakticky nedá sehnat v ceně pod půl milionu korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů