Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Porsche je stroj na peníze. Na každém prodaném autě vydělá 458 tisíc korun

Naše téma
Redakce | 17.03.2014
Porsche 911 Targa. | foto: Porsche
Praha - Automobilka Porsche ví, jak vydělat peníze. V loňském roce vykázala na každém prodaném autě průměrný provozní zisk 23 200 dolarů, tedy zhruba 458 tisíc korun. Těží z toho samozřejmě především mateřský koncern Volkswagen Group, který výrobce sportovních a luxusních aut předloni úplně převzal. 
Právě Porsche je z pohledu zisku na každém udaném automobilu nejvýkonnější značkou v rámci VW Group. Skupinu navíc může těšit, že stuttgartský producent svoje drahé modely prodává i v relativně vysokých počtech. V roce 2013 našlo nové majitele 162 145 aut, což je o 15 procent víc než o rok dříve.

Letos přitom vedení očekává zvýšení prodeje na více než 200 000 vozů. Původně měla automobilka v plánu překonat tuto hranici až v roce 2018.

Podobně jako Porsche je úspěšné i Bentley, které skupině VW na každém prodaném vozu vydělá více než 20 tisíc dolarů, a trochu překvapivě i výrobce nákladních aut Scania s necelými 17 tisíci dolary. Zbylí producenti si už drží znatelný odstup.

Nejnižší marže pal pochopitelně vykazují masové značky, u Volkswagenu i Škody Auto se podle agentury Bloomberg pohybují kolem 800 dolarů (zhruba 15 700 Kč) na jeden prodaný automobil.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů