Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Porsche a Hyundai investují velké finanční prostředky do rozšířené reality

Naše téma
Jiří Švamberk | 18.09.2018
foto: WayRay
Takhle by mohl vypadat head-up displej budoucnosti.
Viděli jste film Minority Report? Pokud ano, tak vězte, že technologie, která se v tomto kasovním trháku objevuje, je možná za dveřmi. Tvrdí to alespoň Porsche a Hyundai. V tomto filmu jsou čelní skla v podstatě velkými head-up displeji, na něž se promítají nejrůznější informace o voze a okolní dopravní situaci.

Tyto dvě automobilky, společně s technologickým gigantem JVC Kenwood a dalšími, „napumpovaly“ více jak 80 milionů dolarů do švýcarské firmy WayRay, která pracuje na rozšířené realitě, určené pro osobní vozy.

Technologie rozšířené reality společnosti WayRay promítá virtuální objekty na čelní sklo automobilu. Firma tvrdí, že její systém má v porovnání s běžnými head-up displeji, které dnešní výrobci automobilů používají, menší projektor a je vhodný pro jakýkoliv osobní automobil. Objekty promítané rozšířenou realitou jsou viditellné jak řidičem, tak i jeho spolujezdcem.

Promoční fotky společnosti WayRay zobrazují rozšířenou realitu aplikovanou na sportovní automobil Porsche. Vše vypadá jako z počítačové hry – řidič má k dispozici informace o čisté stopě, brzdných bodech, rychlosti a dosaženém čase.  V reálním světě by RR mohla zobrazovat například volná parkovací místa.

Společnost WayRay získala od založení firmy v roce 2012 od investorů více než 100 milionů dolarů, díky čemuž může vyrábět vlastní holografické optické systémy, hardware i software.

Mnoho firem vidí v rozšířené realitě budoucnost motorismu, protože tato technologie nabízí způsob, jak řidiči poskytnout množství informací, aniž by se museli dívat na přístroje nebo displej infotainmentu. Hyundai na veletrhu spotřební elektroniky Consumer Electronics Show před třemi lety představila verzi technologie, která kromě zobrazování mrtvých úhlů a zobrazování vzdálenosti od vpředu jedoucího vozu dokázala zobrazovat také navigační pokyny.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů