Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Policista zastavil autonomní vozítko od Googlu. Jelo příliš pomalu

Naše téma
Redakce | 15.11.2015
Autonomní vozítko od společnosti Google zažilo možná své úplně první setkání se "zákonem". | foto: Aleksandr Milewski
Autonomní auto od společnosti Google mělo zřejmě první opletačky se zákonem. V kalifornském Los Altos totiž jedno z vozítek zastavil policista, kterému se nelíbila příliš pomalá rychlost vozu.
Podle policisty se malé, zvláštně tvarované auto pohybovalo rychlostí 24 mil za hodinu (asi 38,6 km/h) na silnici, kde je povolená rychlost 35 mil v hodině (asi 56,3 km/h). V Kalifornii je - podobně jako na mnoha jiných místech na světě - příliš pomalá jízda, která by mohla brzdit provoz, zakázána.

Auta od Googlu však na druhou stranu v testovacím režimu, při němž do řízení nezasahuje řidič, rychlostí více než 25 mil v hodině z bezpečnostních důvodů nejezdí.

Ve voze samozřejmě přesto sedí i člověk, který v případě potřeby či nějaké nepředvídatelné události může okamžitě převzít řízení.

Více informací o autonomních vozidlech společnosti Google najdete zde.

Pro Google celá záležitost nakonec dopadla dobře, vozidlo prý zákon neporušilo. Policista se přesto snažil zjistit, proč auto jelo tak pomalu, zajímal se o průběh testování a také o klíč, podle něhož si autonomní vozítko volí rychlost pohybu. A nakonec "záložního" lidského řidiče poučil o plynulosti provozu.

Americký technologický gigant tuto událost pak využil k připomenutí, že jeho samořízená auta už zvládla najet dohromady 1,2 milionu mil (více než 1,9 milionu km). A bez jediné pokuty.

To ovšem neznamená, že by se autonomní vozy nikdy nedostaly do problémů. Google dosud ohlásil na veřejných silnicích 12 nehod. Žádné z těchto aut - jedná se ještě o starší typy, tedy o upravená auta značky Lexus - prý ale nehodu nezavinilo, většinou šlo údajně o chybu řidičů ostatních vozů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů