Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 308 CC: Pro radost ze slunce

Naše téma
Redakce | 14.06.2012
Peugeot 308 CC | foto: Peugeot
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Před několika lety automobilka Peugeot „znovuobjevila" kabriolety s pevnou skládací střechou. A především o ně vzbudila i zájem u kupců, proto nepřekvapí, že dnes mají Francouzi v nabídce kupé-kabria hned dvě.
Deník.cz vyzkoušel s příchodem léta to větší z nich – model 308 CC s naftovým motorem.

Vzhledem k tomu, že móda aut s pevnou skládací střechou je poměrně mladá, může se zdát, že jde o vynález ze začátku 21. století. Jenže to je omyl. Byla to právě automobilka Peugeot, která s touto koncepcí přišla už v roce 1935 u modelu 402 Eclipse Coupe. Opravdový rozmach ale opravdu přišel až v moderní éře – se zlomovým modelem 206 CC z roku 2000. Písmenka CC samozřejmě odkazují na označení karoserie coupé-cabriolet.

Ostudu neudělá

Peugeot 308 CC prošel poměrně nedávno zajímavou modernizací, která pozměnila už samotný výraz auta. Zmizela přehnaně „rozšklebená" tlama, vůz dostal efektní pásky LED diod pro denní svícení, přibylo trochu chromu a přepracován byl i přední nárazník a světlomety. Výsledkem je opravdu atraktivní vzhled, který „prostě funguje".

Tvary vozu jinak zůstaly zachovány a platí to, co v případě předchůdce. V Peugeotu si tedy celkem uspokojivě poradili s obtížným úkolem vytvořit elegantní vůz, ale zároveň myslet na dostatek prostoru pro složenou pevnou střechu. Proto ty výrazné, jako by barokní zadní partie, které možná někoho pohorší. Funkčnost si to tak ale žádá.

Záď navíc skrývá pro kupé-kabriolety celkem překvapivou záležitost, totiž praktický a především rozměrný zavazadelník. I po složení střechy tu je k dispozici 266 litrů, což v pohodě stačí na dva středně velké kufry s věcmi na týden pro dva. Třeba na nějakou vyhlášenou riviéru. Tam to bude 308 CC náramně slušet.

Vše pro pohodlí

Dobré zprávy pokračují i po usednutí do skvělých sportovně tvarovaných sedaček, které mají zabudované větrací otvory, jimiž může v případě chladnějšího počasí proudit teplý vzduch kolem krku cestujících. Velice příjemné. Stejnými slovy lze ohodnotit i celkový dojem z interiéru. Nejen že dobře vypadá, i materiály a zpracování jsou na slušné úrovní.

Peugeot 308 CC se sice tváří jako čtyřmístné auto, ale nevěřte mu. Zadní sedadla sice má, ale využijete je možná tak pro převoz dětí, případně jako „nouzovky" pro dospělé. Nesmíte je ale vézt příliš daleko...

Diesel v kabrioletu?

Leckdo může nad spojením kabrioletu s dieselovým motorem ohrnovat nos, pro mnoho „staromilců" není nafta pro auto bez střechy dostatečně vznešená. Do značné míry souhlasím, ale v případě „třistaosmičky" se není čeho bát. Naopak dvoulitrový turbodiesel se k charakteru vozu docela hodí.

Proč? Testovaný Peugeot především nesmíme chápat jako stroj na jízdní zážitky. Ani na sportování. 308 CC je především pohodlné, relativně praktické auto pro každodenní použití – ale s tou výhodou, že když budete chtít, zmáčknete jeden knoflík a za dvacet vteřin máte střechu složenou v kufru. Pak už stačí si jen vychutnávat vlající vzduch a slunce.

Pohodě na palubě je podřízeno všechno. Podvozek je dostatečně komfortní, i když o nerovnostech posádce vědět dá. Ani řízení nevybízí k co nejpřesnějšímu krájení zatáček a šestistupňové automatické převodovce také svědčí spíše rozvážná a pohodová jízda. Koho však výše uvedené od sportovní jízdě neodradí, musí počítat s vlastností, která si s atletičností nerozumí, ale pro podobné kupé-kabriolety s pevnou střechou je typická: Peugeot 308 CC je pěkný cvalík. Hmotnost 1,7 tuny představuje daň za vysokou tuhost karoserie a sklápěcí střechu. To se samozřejmě především v zatáčkách projeví.

Francouzskému kabrioletu prostě nejvíc svědčí poklidná požitkářská jízda, proto se turbodiesel zdá být jako poměrně rozumná volba. Chová se kultivovaně i úsporně, dlouhodobá spotřeba pod sedm litrů je rozhodně reálná. Dvoulitrové HDI navíc není žádné ořezávátko. Naopak, v případě potřeby za to umí vzít, především při předjíždění řidič, či řidička ocení výkon 163 koní a především až 350 N.m točivého momentu.

+ design
+ úsporný motor
+ každodenní použitelnost

- vysoká hmotnost
- pomalá převodovka

Peugeot 308 CC 2,0 HDI:

motorvznětový čtyřválec
objem1 997 cm3
max. výkon120 kW (163 k)
max. točivý moment340 N.m
max. rychlost202 km/h
spotřeba6,6 l/100 km
cena test. modelu771 259 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů