Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 2008: Dobyvatel ženských srdcí

Naše téma
Stanislav Švarc | 31.07.2013
dalších 7 fotek
Peugeot 2008. | foto: Peugeot
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Má v sobě něco z hatchbacku, něco z terénního vozu, ale taky je tak trochu kombík a trochu rodinné MPV. Jméno Peugeot 2008 by mohlo být synonymem pro označení „crossover". Líbit se tahle francouzská novinka bude hlavně ženám.
Model 2008 dostal od Peugeotu dva hlavní úkoly: Uzmout pro sebe znatelnou část stále rostoucího trhu s kompaktními crossovery a pak také v nabídce značky nahradit malé kombi 207 SW - současná „dvěstěosmička" totiž v této karosářské verzi nebude.

Plasty a lesklé plasty
Design 2008 je pochopitelně podobný menšímu příbuznému, tedy modelu 208. Ale není stejný. Osobně mi větší novinka nepřijde tak pohledná, připadá mi, že se Peugeot snažil o zajímavý vzhled až moc. Na karoserii najdeme příliš designových prvků, které, alespoň v mých očích, společně úplně nefungují. Je tu hodně (nepravého) chromu (tedy alespoň u vyšších výbavových verzí), spousta linek, podivně tvarovaná světla, zvláštní „hrb" na střeše a díky ochranným plastům také silácký výraz ve stylu opravdových SUV. Dohromady je to prostě moc. Ale třeba ne, každý krásu vnímáme jinak.

Peugeot 2008.


Navíc já určitě nesplňuji představy Peugeotu o ideálním majiteli 2008, takže se mi ani líbit nemusí. Tohle auto totiž bylo stvořeno hlavně pro řidičky. A to mi nikdo nevymluví.

Autobutik
Stačí se posadit za nezvykle malý volant. Interiér je téměř stejný jako v případě menšího modelu 208 a na první pohled působí mimořádně hodnotným a tak nějak „posh" dojmem – je tu znát velká snaha o správné sladění barev a materiálů. V testovaném voze se například opakoval motiv hnědé hrubé tkaniny, kterou byla potažena sedadla, a část palubní desky.

Zajímavostí v interiéru je i způsob jeho osvětlení. Displeje středového přístroje jsou u vyšších verzí výbavy obkrouženy modře podsvícenou LED linií, panoramatická prosklená plocha s LED lištami vydává rozptýlené modré světlo. Hezké.

Peugeot 2008.



Už tato posedlost estetikou je „podezřelá", ale jasné zaměření na řidičky odhalí především nezvyklé umístění kapličky s „budíky" přístrojů. Nenajdeme ji totiž jako obvykle za volantem, ale spíše nad ním, posazené na vrchu palubní desky.

A právě proto se mi docela složitě hledala pozice za volantem - buď jsem přes něj neviděl na přístroje, nebo jsem ho měl příliš nízko. Zjistil jsem ale, že jde o problém jen pro vyšší osoby. Řidiči a řidičky menších postav, zvyklí sedět blíž k volantu, si budou mít na přístroje nerušený pohled a budou si toto netradiční řešení pochvalovat.

V duchu současných trendů také nahradila většinu tlačítek a ovladačů rozměrná dotyková obrazovka uprostřed palubní desky. Naštěstí je umístěna blízko k řidiči, takže neodvádí pozornost. Ovládání je přitom poměrně intuitivní.

Přesto však v Peugeotu podle mě udělali jednu chybu. Místo klasické páky ruční brzdy najdeme mezi předními sedadly (která jsou mimochodem hodně pohodlná, jen by mohla mít vyšší opěradla - což je další náznak, že se počítá spíš s drobnějšími řidičkami) speciálně tvarovanou hlavici, která je však podle mého názoru pro dámskou ručku až příliš masivní. Povolení ruční brzdy tak pro řidičku může představovat drobný problém.

Peugeot 2008.


Rozdíl oproti 208 najdeme samozřejmě v prostornosti. V tomto ohledu není novince prakticky co vytknout, na zadní sedačky se docela pohodlně usadí i tři dospělí. Kufr nabízí základní objem 360 litrů, po sklopení sedadel pak 1194 litrů. Potěší snadný přístup s poměrně nízko položenou nákladovou hranou.

S tříválcem hlavně do města
České zastoupení automobilky očekává, že největší zájem bude o základní motorizaci s atmosférickým benzinovým tříválcem o objemu 1,2 litru, proto ho k testu zvolil i deník.cz.

Malá jednotka produkující 82 koní má dva rozdílné charaktery. Ve městě působí čiperně a pružně - dokonce tak moc, že jsem se musel přesvědčit, jestli mi Peugeot půjčil správné auto. Bavilo mě, jak si motor radostně říkal o vyšší otáčky, ale zároveň neprotestoval, když jsem městem projížděl se zařazenou pětkou.

Zato výlet mimo obce představoval chvílemi utrpení. Tříválec je totiž v rychlostech od 70 km/h hodně dýchavičný a ať děláte, co děláte, odmítá znatelně zrychlit. Každé předjetí pomaleji jedoucího vozidla je proto třeba důkladně zvážit, před táhlým stoupáním je nutné preventivně podřadit pořádně zadupnout plynový pedál. S takovým zacházením se ale kromě spotřeby zvyšuje také hluk v kabině a motor se zřetelně projevuje typickým tříválcovým vrčením.

Spotřeba se během testu pohybovala většinou kolem sedmi litrů, téměř stokilometrový pokus o co nejúspornější jízdu však skončil dosažením deklarované kombinované spotřeby 4,9 litru.

Jestli se vám Peugeot 2008 líbí, zvažte tedy před jeho koupí budoucí využití. Pokud s ním chcete jezdit především ve městě, základní motorizace postačí. V ostatních případech doporučuji silnější jednotku, buď zážehovou šestnáctistovku (120 koní, příplatek 30 tisíc Kč), nebo jednu ze dvou výkonově rozdílných variant naftové jedna-šestky e-HDI (92 a 115 koní).

Peugeot 2008.


Kromě občasného rozčilování se nad nedostatkem výkonu jinak byla jízda velmi příjemná. Auto je pohodlné, čitelné a stabilní. Kvůli vyšší stavbě a větší hmotnosti se samozřejmě nechová tak čiperně jako 208, ale klidná řidička bude spokojená. Moc se mi líbilo rychlé, strmé a nepřeposilované řízení, naopak řazení působí hodně gumově a nepomáhají ani dlouhé dráhy mezi jednotlivými stupni. Pětku tak najdete až někde pod přihrádkou před spolujezdcem.

Nejen řidičky ocení parkovací asistent, který dokáže v řadě podélně stojících aut vyhledat dostatečně velký prostor a nasměrovat se do něj – vy jen přidáváte plyn, brzdíte a řadíte. Narozdíl od konkurence systém navíc umí zaparkovat na obě strany a dokonce z místa i vyjet. Asistent je však k dispozici pouze k nejvyšší výbavě Allure a za příplatek 11 tisíc. A když už jsme u parkování, překvapilo mě, že v ceníku chybí zadní kamera.

Závěr? Celkově ve mně Peugeot 2008 zanechal spíše pozitivní dojem, určitě lepší, než jsem vzhledem k předchozím zkušenostem s malými crossovery očekával. Navíc ani ceny nejsou špatné. V základním provedení a s testovanou motorizací nový crossover vyjde na rovných 300 tisíc korun, se slabší variantou naftové šestnáctistovky pak 381 tisíc. A jestli vás zajímá čtyřkolka, tak tu Peugeot bohužel nenabízí. Kompletní ceník najdete zde.

Peugeot 1.2: Hodnocení a technické údaje
+hodnotně vyhlížející interiér
+podvozek a příjemné řízení
+prostorný interiér
-dýchavičný motor
-nepřesné řazení
-netradiční ergonomie
motorzážehový tříválec
objem1 199 ccm
max. výkon60 kW (82 k)
max. točivý moment118 N.m
max. rychlost169 km/h
0-100 km/h13,5 s
komb. spotřeba4,9 l/100 km
cena test. vozu435 500 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů