Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Passage du Gois: Cesta pro auta, co se každý den objeví a znovu zmizí pod vodou

Naše téma
Andrea Jordánová | 08.12.2023
další 3 fotky
Na dvousnímku lze vidět, jak cesta mizí pod vodou. | foto: Wikimedia Commons, Kev22, CC BY-SA 4.0
Passage du Gois je unikátní silnice ve Francii, která spojuje ostrov Noirmoutier s pevninskou částí země. Během přílivu zcela mizí pod hladinou. Je dlouhá čtyři a půl kilometru a pro její bezpečné zdolání je nutné bedlivě sledovat časy přílivu a odlivu. 
Přejezd této silnice se stane vzrušujícím a nezapomenutelným zážitkem:

V ČLÁNKU SI PŘEČTETE
Kde se silnice nachází
Kdy je průjezdná
Jak cesta vznikla
Zajímavosti
Bláznivý závod proti moři
Silnice Passage du Gois je kuriózním lákadlem pro turisty i ceněnou spojnicí pro místní.  Zdolat ji lze dvakrát denně, a to hodinu a půl před odlivem a hodinu a půl po odlivu. V tomto čase je přístupná pro pěší, cyklisty a automobily. Při správném načasování se tak stává jednou z nejzajímavějších cest na světě. 

Kde se silnice nachází
Komunikace s názvem Passage du Gois se nachází ve Francii a spojuje ostrov Noirmoutier s pevninou. Měří 4,5 kilometru.

„Cestování je vždy na vlastní nebezpečí a řidiči jsou na bezpečnostních cedulích varováni, aby jeli plynule a vyhnuli se prudkému brzdění, kvůli kterému by mohli snadno dostat smyk a skončit v moři.  Parkování je pak zde přísně zakázáno,“ uvádí lifestylový web Rove Me.

Kdy je silnice průjezdná
Pro bezpečné zdolání této unikátní cesty je nutné zkontrolovat časy přílivu a odlivu. Vyrazit totiž můžete pouze 90 minut před odlivem, nebo do 90 minut po odlivu.

Passage du Gois:

„Silnice je po většinu dne zatopena. Hloubka vody při přílivu se zde pohybuje od jednoho až do čtyř metrů. Když voda opadne, je pak cesta samozřejmě velmi kluzká,“ uvádí dále web rove.me.

Správci silnice myslí i na ty, kteří cestu nezvládnou včas bezpečně zdolat. Proto jsou podél cesty rozmístěny plošiny a věže, na kterých lze dobu přílivu bezpečně přečkat. Auto však určitě dobře nedopadne. 

Jak cesta vznikla
Od kdy přesně byla cesta používána, se neví. Každopádně v roce 1701 se stala součástí prvních map. Na konci 18. století zde byly instalovány první záchranné bóje. Od roku 1939 je pak celá vydlážděná, připomenul místní web Ile Noirmoutier.

Zajímavosti o Passage du Gois
Silnice Passage du Gois je ve Francii poměrně populární a váže se k ní několik zajímavostí.

• Po této silnici vedla v roce 1999 jedna z etap cyklistického závodu Tour de France. Mokrý a kluzký povrch způsobil hromadný pád, který peloton rozdělil a vzal naději na vítězství mnohým favoritům. V roce 2011 zde závod Tour de France 1. etapou začínal, jak připomenul mimo jiné specializovaný web Cycling Weekly.
• Oblast Passage du Gois je také proslulá svými srdcovkami a škeblemi, které zde místní často za odlivu sbírají. Vychutnat si je pak můžete se sklenkou skvělého vína v Noirmoutier nebo Beauvoir-sur-Mer, uvádí například web Amazing Places.
• V řadě turistických recenzí se doporučuje na cestu vyrazit za měsíčního svitu. Kombinace dlážděné cesty a nočního moře skýtá velmi romantický zážitek. Tedy samozřejmě pokud není příliv.
Bláznivý závod proti moři
Zatopení silnice jakožto přírodního úkazu se stalo inspirací pro vznik bláznivého závodu s podtitulem Běh proti moři. Spočívá v tom, že se startuje v okamžiku příchodu přílivu a běžci mají za úkol se dostat na druhou stranu s co nejnižší hladinou vody, jak připomíná místní web Pays du Gois
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů