Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Papamobil i nejmenší pick-up na světě: Zajímavosti ze 70leté historie Seatu

Naše téma
Radek Pecák | 15.08.2020
další 4 fotky
Papamobil Seat | foto: Seat
Konstruktéři automobilky Seat se kromě velkoobjemových modelů čas od času musí věnovat také velmi speciálním zakázkám. Zde jsou některé příklady:
Už před 28 lety v době olympiády v Barceloně, vznikla elektrická verze modelu Toledo. Prvním úkolem tohoto vozu byl doprovod štafety s olympijským ohněm na jejím posledním úseku.

Celkem šestnáct olověných akumulátorů zvýšilo hmotnost vozu z 1015 na 1545 kg. V městském provozu bylo možné ujet na jedno nabití 55 km. To byl důležitý údaj. Bylo totiž zapotřebí, aby aby elektrický Seat Toledo mohl jet v čele maratonského závodu v poslední den olympijských her. A jeho trať, jak je všeobedně známo, měří 42 kilometrů.

Na toto speciální Toledo i na další zajímavá vozidla vyrobená v automobilce Seat, se můžete podívat do naší fotogalerie.

Již o deset let dříve obdržel Seat opravdu jedinečnou zakázku v souvislosti s návštěvou Jana Pavla II. Papežova návštěva Španělska v roce 1982 vyžadovala méně rozměrné vozidlo, než jakým byl jeho „papamobil“. Oficiální vůz totiž neprojel branami stadionů klubů Real Madrid C.F. a F.C. Barcelona, které byly hlavními místy setkání papeže s věřícími.

Zaměstnanci továrny Zona Franca pracovali na výrobě vozu SEAT Panda „Papamóvil“ bez ustání. Po odstranění stropu a skel oken zcela bílého vozu vyrostla vzadu čalouněná trubková struktura, jíž se mohl Svatý otec přidržovat a ve stoje zdravit věřící. Vůz nebyl pancéřovaný, a tak se z bezpečnostních důvodů používal pouze uvnitř stadionů.

Zatímco výše uvedené vozy byly vyrobeny pro jednu jedinou příležitost, Seat Marbella Pick Up se měl vyrábět. Jednalo se o jednodušší a snadněji realizovatelnou verzi koncepčního vozu Marbella Playa. Ani ta se však nakonec do výroby nedostala. Nejzajímavějším prvkem byla ložná plocha oddělená od kabiny pouze ochrannou mříží.

Jednou z posledních kreací je Seat Ateca „Mattracks“, který byl vyroben pro novinářskou prezentaci v roce 2017, u příležitosti akce SEAT Ateca Snow Experience. Kola modelů Ateca 2.0 TDI 190 k 4Drive nahradila sada sněhových pásů z produkce společnosti Mattracks. Přirozeným prostředím pro zvýšený a extrémně rozšířený automobil jsou sněhové svahy. Vůz je však homologován i pro jízdu na silnicích.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů