Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ožije legendární Humvee? Firma je na prodej, zájem má GM i Fiat

Naše téma
Jan Markovič | 10.10.2018
další 4 fotky
Humvee | foto: AM General
Americká společnost AM General, která vyrábí vojenský speciál na základě původního Humvee, je na prodej. Zájem mají i velké koncerny.
Až dvě miliardy dolarů, tedy 45 miliard korun - cena, za kterou by si potencionální zájemce mohl koupit americkou společnou AM General. Ta je podle agentury Reuters nyní na prodej a zájem hlásí samí velcí hráči. Je mezi nimi americký koncern General Motors, ale i evropský automobilový gigant Fiat.

Proč je o tuto firmu takový zájem? Jde o společnost, která stála u zrodu legendárního vojenského vozu Humvee a také na silnice poslala jeho neméně slavnou civilní verzi Hummer H1. Psal se rok 1992 a o sedm let později AM General prodal práva na výrobu Hummerů koncernu General Motors. Ve fabrice firmy se ale modely H1 a dokonce později i H2 stavěly až do roku 2009, kdy je na lince vystřídala produkce rodinného Mercedesu třídy R.

Letos na jaře AM General předvedl inovovanou verzi svého vojenského Humvee, které je odolnější, úspornější a pro vojáky pohodlnější. Novinka nese označení NXT 360 a je vybavena moderní elektronikou včetně systémů ABS a ESP. Auto pohání benzinový osmiválec o objemu 6,5 litru a výkonu 250 koní.

Nebude ale trvat dlouho a americká armáda se začne pomalu poohlížet po nových vozidlech. V plánu je výměna vozového parku v roce 2022. Fiat nebo GM proto vidí příležitost, jak si vydělat slušné peníze. Pokud totiž AM General koupí, mají velkou šanci stát se dvorními dodavateli jedné z největších armád světa. Pro legendární Humvee by to pak znamenalo nový život.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů