Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Otazníky okolo nové Tesly Roadster. Opravdu může být tak skvělá?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 20.11.2017
dalších 15 fotek
Tesla Roadster. | foto: Tesla
Z čista jasna představená nová generace Tesly Roadster zaskočila svými uváděnými schopnostmi asi každého. Někdo by ale mohl být skeptický, zda Tesla, jejíž šéf se často řídí filosofií "slibem nezarmoutíš", vůbec dokáže své ambiciózní plány splnit. Prozatím tak okolo revolučního elektromobilu vyvstává hodně otázek.
Ačkoliv se nyní Tesle zrovna nedaří po finanční stránce a produkce nejlevnějšího Modelu 3 je stále o měsíce zpožděná, Elon Musk, šéf kalifornské automobilky, se rozhodl motoristický svět zaskočit novým Roadsterem, jehož schopnosti mají překonat nejen všechny dosud vyráběné elektromobily, ale už dávají pomyslný výprask i těm nejrychlejším a často i o mnoho dražším supersportům s konvenčními spalovacími motory.

Zrychlení z nuly na 96 km/h (60 mph) za 1,9 vteřiny, na 160 km/h (100 mph) za 4,2 vteřiny, sprint na čtvrt míle za 8,9 vteřiny, maximální rychlost přes 400 km/h, 10 000 Nm točivého momentu na kolech a ke všemu při normální jízdě po dálnici dojezd až 1000 kilometrů. Kdekdo by tyto hodnoty nazval nereálnými, přesto je Musk popisuje jako zcela reálné. 

Jsou tedy schopnosti Tesly Roadster doopravdy možné? A hlavně, jak jsou vůbec možně? Kdy se novinky dočkáme? A stihne ji Tesla vyrobit v daném termínu? Rozhodli jsme se alespoň částečně nalézt odpovědi…

Skutečně může být tak rychlá?
Se zrychlením z nuly na 96 km/h za 1,9 sekundy má nový Roadster právo na titul nejrychleji akcelerujícího produkčního vozu světa, nevyrovnává se mu totiž ani prozatím nejrychlejší Dodge Challenger SRT Demon s časem 2,3 sekundy či příbuzný sedan Tesla Model S P100D s časem 2,4 sekundy. O supersportech a hypersportech pak nemá cenu ani mluvit, nejblíž je zřejmě Bugatti Chiron s časem 2,7 vteřiny. Na stejné úrovni nového Roadsteru jsou tak pouze rallyové a rallycrossové závodní speciály.

Že je však takové zrychlení možné u normálního, na silnici využitelného auta, to americkému motoristickému webu Jalopnik potvrdil expert na baterie a elektromotory Venkat Viswanathan z univerzity Carnegie Mellon v Pensylvánii.

Podle něj nejde totiž přímo jen o trojici nových elektromotorů, které mají produkovat točivý moment až 10 000 Nm a pohánět všechna čtyři kola, ale také o novou soustavu baterií o celkové kapacitě 200 kWh, které šílené akceleraci zásadně napomáhají. Zrychlení je totiž u elektromobilů limitované také množstvím energie, kterou je systém schopen z každého článku využít. A Roadster má dvakrát tak větší kapacitu baterií než zmiňovaná Tesla Model S P100D.

Když se tedy znovu podíváte na zmíněný točivý moment, který se bude na každé kolo rozdělovat velice chytrou elektronikou, aby byla zajištěna vždy ta nejlepší trakce, vysokou kapacitu baterií, celkovou charakteristiku elektromotorů, kdy máte všechen „krouťák“ již od nulových otáček motoru, absenci rychlostních stupňů a nižší hmotnost než u Modelu S (viz níže), najednou zprvu nereálné zrychlení zní docela uvěřitelně.  

Tečku všemu dodávají už zveřejněná videa z představení vozu, kde Roadster opravdu akceleruje jako z praku.

Elon Musk má přesto asi pocit, že akcelerace z klidu na stovku za dvě vteřiny někomu nemusí stačit. Tvrdí totiž, že v rámci příplatkové výbavy a speciálního balíčku půjde schopnosti modelu ještě vylepšit!

Dojezd 1000 km? Jak je to možné?
Na tuto otázku rovněž odpověděl expert z pensylvánské univerzity a odpovědí bylo: „Ano, je to definitivně možné.“. Vysvětlení pak opět padlo na novou soustavu baterií o kapacitě 200 kWh, pro kterou by mělo být zajištění dojezdu okolo 900 km prý zcela bezproblémové. Tesla samozřejmě zmiňuje, že hodnot okolo 1000 km se dosáhne při stabilní jízdě po dálnici. K celkovému dojezdu pak Roadsteru pomůže i pokročilá aerodynamika pro co nejnižší odpor vzduchu.

Nebude s tolika bateriemi hmotnost příliš vysoká?
Tesla celkovou hmotnost Roadsteru ještě nezveřejnila, ale dle dostupných výpočtů bude jenom samotná soustava baterií vážit kolem 830 kg. Pokud tedy vezmeme v úvahu, že automobilka ke zbytku konstrukce vozu použije lehké materiály jako karbon a hliník, u malého sporťáku se předpokládá celková hmotnost asi 1800 kg.

Takže ano, Roadster bude svými rozměry klamat okolí, ale na ovladatelnosti se už technika uvnitř zajisté podepíše. Hmotností se tak Tesla vyrovná například Nissanu GT-R, který je na dnešní poměry stále zatraceně rychlý s časem zrychlení na 100 km/h za přibližně 3 vteřiny.

Kdy se nového Roadsteru dočkáme?
Začátek produkce byl sice stanoven na rok 2020, ale s přihlédnutím na současné problémy u nejlevnějšího a podle plánů v rámci Tesly jednoznačně nejprodávanějšího Modelu 3, který má stále několikaměsíční zpoždění vůči předpokládanému počtu vyrobených vozidel a startu masové produkce, bychom toto datum brali s dávkou nadhledu. Viz další otázka…

Stihne vůbec Tesla začátek produkce?
Těžko říct. Odborníci se shodují, že Tesla bude určitě potřebovat jistý čas na „vyžehlení“ situace s Modelem 3 a podle dosavadních informací se ani příští rok nečeká žádné razantní zlepšení.

Otázkou taky nakonec je, kde bude Tesla nový Roadster vůbec vyrábět. Továrna v kalifornském Fremontu má prý kapacitu výroby na maximu a očekáváná „Gigatovárna“ v Nevadě je stále ve fázi konstrukce, přičemž ta by se měla v budoucnu zabývat hlavně produkcí baterií, ne kompletních vozů.

Do toho ještě Tesla představila svůj elektrický tahač Semi, u něhož je začátek produkce rovněž stanoven na rok 2020. V tuto chvíli tak výhledové plány Tesly vypadají přinejmenším ambiciózně a vůbec bychom se nedivili, kdyby opět narazily na zpoždění, ačkoliv bychom nový Roadster a jeho schopnosti rádi viděli v produkční verzi co nejdříve.

Opravdu bude hřebíkem do rakve normálním autům?
V rámci možných schopností zřejmě určitě. Jak ale dobře víme, drtivé většině nadšenců do aut se spalovacími motory nejde vždy jen o perfektní hodnoty zrychlení či maximální rychlost. Roadster tak sice může být absurdně schopný a do země třeba zašlape i ty nejdražší hypersporty, nicméně mu bude stále chybět určitá jiskra charakteru, kterou elektromobily nedokáží replikovat. Bude mu chybět zvuk či onen vyhledávaný „mechanický“ pocit při řízení.

V globálním hledisku možná některé osobnosti vidí černou budoucnost spalovacích motorů už za pár let, pokud se ale nového Roadsteru vážně dočkáme v roce 2020, stále půjde zejména o hračku pro jisté procento vyvolených a hlavně pro zámožné nadšence do elektromobilů.

Kolik peněz bude potřeba?
Základní cena druhé generace Tesly Roadster je stanovena na v přepočtu asi 4,3 milionu korun, přičemž za rezervaci modelu dá zájemce ještě přibližně milion korun navrch. Což je v případě Tesly nutnost, jelikož se čeká neuvěřitelný zájem.

Půjde tak o sportovní elektromobil za cenu přibližně 5,3 milionu korun, což odpovídá sportovním vozům v kategorii těch nejuznávanějších značek a modelů, jako jsou například Porsche 911 Turbo S, Honda NSX, Audi R8 V10+, Mercedes-AMG GT R, Nissan GT-R Nismo či McLaren 570S.

A možná bude Tesla Roadster ještě dražší a rychlejší. Musk totiž tvrdí, že v rámci příplatkové výbavy a speciálního balíčku půjde schopnosti modelu ještě vylepšit. Víte co, kdyby vám třeba akcelerace na stovku za dvě vteřiny nestačila.  
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů