Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ostrý Hyundai i30 bude mít přes 260 koní. Automobilka ukázala vývojový prototyp

Naše téma
Redakce | 24.05.2016
Vývojový prototyp ostré verze modelu Hyundai i30. | foto: Hyundai
Automobilka Hyundai se pochlubila pokrokem ve vývoji ostré verze modelu i30 N. Ještě v tomto týdnu totiž nasadí vývojový prototyp do čtyřiadvacetihodinovky na Nürburgringu.
Hyundai do závodu pošle tři vozy, ale právě prototyp budoucí i30 N je jednoznačně nejzajímavější. Přesto pro úplnost: zbylá dvě auta jsou i30 1.6 Turbo a Veloster.

A zatímco i30 1.6 Turbo bude obhajovat loňské vítězství ve své třídě, prototyp i30 2.0 Turbo se závodu účastní hlavně kvůli vývoji sériové ostré verze jihokorejského hatchbacku. Automobilka si chce otestovat především nové pohonné ústrojí, jímž je tedy přeplňovaný dvoulitr, i další klíčové komponenty.

Vůz má totiž podle výrobce zhruba 40 procent dílů zcela nových. Kromě motoru jde o převodovku, zavěšení či tlumiče. Kromě toho se sportovní divize věnovala třeba i řízení a kolům.

Hyundai se pochlubil také snímkem onoho prototypu, který se závodu účastní. Můžeme si všimnout svalnatého vzhledu s výrazným bodykitem, ale o ten produkční provedení jistě přijde.

Naznačuje to i video, které zprávu o nasazení vozu do čtyřiadvacetihodinovky doprovodilo. V něm je vidět maskovaná i30 s podstatně konzervativnějším vzhledem. Nejzajímavější část snímku ale odhaluje, že výkon nového čtyřválce přesáhne 260 koní a točivý moment překročí hranici 300 Nm. Finální hodnoty mohou být ale ještě podstatně vyšší.

Nechme se překvapit. Čekání snad už nepotrvá dlouho, ostrý Hyundai i30 N v sériovém provedení by měl být představen ještě letos.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů