Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel ukázal novou Corsu. Prodávat ji začne ještě letos

Naše téma
Redakce | 10.07.2014
dalších 8 fotek
Opel Corsa. | foto: Opel
Rüsselsheim/Praha /FOTOGALERIE/ - Německá automobilka Opel odhalila novou, v pořadí už pátou, generaci modelu Corsa. V České republice bude možné novinku, která opět dorazí ve třídveřovém i pětidveřovém provedení, objednávat už na podzim, fyzicky se auta u dealerů objeví ještě před koncem tohoto roku.
Během 32 let výroby se v Evropě prodalo téměř 12 milionů vozů Opel Corsa, z toho 2,8 milionu kusů příslušelo k aktuální čtvrté generace. Na její úspěch samozřejmě bude chtít navázat i příští Corsa. Ta předchůdce vzhledově připomíná, její design však pochopitelně oživují prvky typické pro nejnovější Opely. Některé tvary například připomínají menší stylové vozítko Adam. Zcela přepracovaný je však interiér.

Opel Corsa.



Lepší jízdní vlastnosti má zajistit nový podvozek a nové řízení. Výrobce se chlubí, že ani jedna součást podvozku nebyla beze změny převzata z Corsy aktuální generace. V pořadí pátá Corsa má proti předchůdci nižší těžiště, pevnější pomocný rám, novou geometrii přední nápravy, nové kulové čepy a odlišně naladěnou zadní nápravu. Zákazníci budou moci volit ze dvou provedení podvozku: Comfort a Sport. Podvozek Sport má tvrdší pružiny a tlumiče i specifickou geometrii řízení a posilovač je nastavený pro bezprostřednější reakci.

Řízení s elektrickým posilovačem s proměnný účinkem nabídne u všech verzí městský režim City, po jehož aktivaci se sníží síla potřebná pro ovládání volantu při manévrování v malých rychlostech. 

Opel Corsa.


Nejvýznamnější novinkou v oblasti pohonu je zážehový tříválec 1.0 Ecotec Direct Injection Turbo, který kompenzuje tříválcové uspořádání vyvažovacím hřídelem, díky němuž by měl motor zaujmout nízkou hlučností a malými vibracemi. Kompaktní turbodmychadlem přeplňovaný celohliníkový motor s přímým vstřikováním paliva, plnící limity emisní normy Euro 6, je k dispozici ve verzích o výkonech 90 a 115 koní. Obě varianty disponují maximálním točivým momentem 170 N.m.

Nabídku motorů pohonných jednotek doplňuje čtyřválec s turbem o objemu 1,4 litru, který produkuje výkon 100 koní a "krouťák" až 200 N.m. V ceníku najdeme i další motory o objemech 1,2 a 1,4 litru. Naftovou alternativu představují upravené turbodiesely 1.3 CDTI o výkonech 75 a 95 koní.

Opel Corsa.



Opel zapracoval také na převodovkách. Obě verze litrového tříválce spolupracují s novou šestistupňovou manuální převodovkou, která má vykazovat vyšší účinnost díky vnitřní konstrukci s nižším třením. V nové generaci Corsy má premiéru také šestistupňový automat nové generace a robotizovaná převodovka.

Německý výrobce se pochlubil i bezpečností a elektronickou výbavou. Nastupující drobek může být například vybaven multimediálním systémem IntelliLink se sedmipalcovým dotykovým displejem a samozřejmostí jsou široké možnosti konektivity. Dostupné asistenční systémy zahrnují třeba bi-xenonové světlomety, rozpoznávání dopravních značek, systém pro udržování jízdního pruhu či upozornění na hrozící kolizi.

Opel Corsa.



Potěší také parkovací asistent, který dokáže sám zaparkovat vůz couváním, nebo couvací kamera a pomocník pro rozjezd do svahu. Volant, přední sedadla a nyní i přední okno lze na přání vyhřívat. 

Pátá generace Opelu Corsa bude mít světovou premiéru na říjnovém autosalonu. Výroba v závodech Zaragoza a Eisenach se rozběhne ještě do konce tohoto roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů