Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetinám letos dominují auta s pohonem všech kol, MPV a kabriolety

Naše téma
Redakce | 14.05.2014
BMW X5. | foto: BMW
Praha - Kupci ojetých automobilů projevili v prvních měsících letošního roku zvýšený zájem o vozy s pohonem všech kol, velkoprostorová auta a díky příznivému počasí i o kabriolety.
Vyplývá to ze statistik autobazaru AAA Auto, podle nichž se pro vůz s pohonem 4x4 rozhodlo o 40 procent zákazníků více než ve stejném období loňského roku, u kategorie MPV byl nárůst 21 procent a u kabrioletů dokonce 86 procent.

Vzrůstající obliba vozů s pohonem všech kol mezi řidiči pokračuje také v roce 2014. Po loňském meziročním nárůstu prodejů automobilů s pohonem všech kol o 24,9 % bylo během letošních prvních čtyř měsíců prodáno o 40 % automobilů více ve srovnání s předchozím rokem. Zatímco dlouhodobě nejoblíbenější model s pohonem 4x4 Škoda Octavia setrvává na stejných prodejních číslech jako v roce 2013, další vozy patřící mezi pět nejlépe prodávaných automobilů zaznamenaly nárůst prodejnosti mezi 34 až 51 %. Do této skupiny patří Kia Sportage, Hyundai Santa Fe a Tucson a Honda CR-V. Jasně největšího nárůstu v této kategorii však dosáhla Škoda Superb 4x4, jejíž prodeje stouply dokonce o 220 %.

Také velkoprostorové vozy zaznamenaly na začátku roku 2014 nárůst v prodejnosti. Podobně jako u vozů 4x4 nevykazuje ani nejprodávanější model této kategorie, kterým je Renault Scénic, meziročně téměř žádný nárůst prodejů. Nejlepší pětku doplňují automobily Škoda Roomster, Citroëny C4 Picasso a Grand Picasso, Ford C-MAX a Volkswagen Touran. Největší pokles zájmů v této kategorii bylo možné pozorovat u Opelu Zafira (-22 %), u kterého se zájem pomalu přesouvá na nový model Zafira Tourer, a u stárnoucího Citroenu Xsara Picasso (-33 %).

"Dlouhodobě pozorujeme zvyšující se zájem našich zákazníků o vozy s pohonem 4x4. Dříve byla největší poptávka především v zimních měsících, kdy až zhoršené adhezní podmínky přiměly řidiče uvažovat o automobilu s pohonem všech kol. V posledních letech ale přicházejí zájemci v průběhu celého roku, jelikož pochopili výhodu, kterou jim vůz s pohonem 4x4 může nabídnout při víkendovém výletu na chatu, při dešti, jízdě na nezpevněných cestách a v mnoha dalších případech," komentuje statistiky Karolína Topolová, generální ředitelka AAA Auto.

Díky teplému začátku roku autobazar rovněž zaznamenal velký nárůst zájmu o vozy se stahovací střechou, kterých se za první čtyři měsíce prodalo o 86 % více. Mezi kabriolety se dlouhodobě nejvíce daří vozům Mercedes SLK, Peugeot 206 CC a 307 CC, Renault Mégane CC a BMW Z4.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů