Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ochutnávka z rallyového světa pro běžné smrtelníky: Nová Toyota Yaris GR

Naše téma
Radek Pecák | 11.01.2020
dalších 12 fotek
Toyota Yaris GR | foto: Toyota
Pamatujete na Toyotu Celica GT-Four? Po dvaceti letech přichází japonská Toyota s dalším originálním sportovním automobilem s pohonem všech kol.
Toyota Yaris GR se stává suverénně nejvýkonnějším autem ve velikosti malých městských hatchbacků. Nabídne k využití 261 koní a 360 Nm točivého momentu, přičemž auto má poháněno všechna čtyři kola.

Motor pro tento vůz je zbrusu nový. Má čtyři válce, objem 1618 cm3, je spojený se šestistupňovou manuální převodovkou a přináší i řadu revolučních technologií. Například chlazení pístů pomocí olejových trysek.

K lepším jízdním výkonům budou napomáhat i další vychytávka. Například střecha je umístěna v porovnání s klasickou verzí nového yarisu o více než devět centimetrů a navíc je vyrobena z nového polymeru na bázi uhlíkových vláken. To ale na druhou stranu také znamená, že zadní sedačky moc využitelné nebudou.

Kapota, dveře a výklopná záď jsou potom vyrobeny z hliníku. I díky poměru hmotnosti a výkonu charakterizovanému číslem 4,9 kg/koně (hmotnost vozu činí 1280 kilogramů) je vůz schopen akcelerovat z nuly na stokilometrovou rychlost během necelých 5,5 sekund. Maximální rychlost je pak omezena na hodnotu 230 kilometrů v hodině.

Systém stálého pohonu všech kol GR-Four má možnost bleskurychle rozdělovat poměr točivého momentu mezi přední a zadní nápravu. Umí také v případě vhodných podmínek z auta udělat stoprocentní "předokolku" i úplnou "zadokolku". Řidič si pak může prostřednictvím otočného přepínače režimu 4WD uzpůsobit vlastnosti pohonu všech kol podle svých preferencí. V režimu Normal je hnací moment distribuován mezi nápravami v poměru 60:40, v režimu Track je to přesně půl na půl a v posledním režimu Sport je to 30:70. V takovém případě bude auto nepochybně zábavnější v zatáčkovitých úsecích.

V nabídce i paket pro okruhovou jízdu
Odpovídající dynamickým schopnostem musí být také brzdy. Novinka má na přední nápravě drážkované kotouče s průměrem 356 milimetrů, do kterých se "zakusují" čtyřpístkové třmeny. Klasickou zadní tuhou nápravu "civilního" yarisu konstruktéři z týmu čtyřnásobného rallyového mistra světa Tommiho Mäkinena vyměnili za dvojité lichoběžníky.

K lepšímu rozložení hmotnosti přispělo posunutí motoru více dozadu a například i umístění akumulátoru do kufru.

Kdo má zájem, bude si navíc moci připlatit za speciální okruhový paket Circuit Pack. Jeho součástí je samosvorný diferenciál Torsen na přední i zadní nápravě, ještě více sportovně naladěný podvozek a kovaná osmnáctipalcová kola s pneumatikami Michelin Pilot Sport 4s 225/40 R18.

Cena zatím stanovena nebyla. Dobrou zprávou je ale už teď, že Toyota nestanovila žádný limit počtu vozů, které hodlá vyrobit. V prodeji se Toyota Yaris GR objeví ve druhé polovině letošního roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů