Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Obytných vozidel se v Česku prodává již přes 50 tisíc ročně. A zájem roste dál

Naše téma
Radek Pecák | 01.11.2023
dalších 30 fotek
Prodejna obytných vozů Hykro | foto: Radek Pecák
Čekání na objednané obytné vozy může trvat i více než dva roky. Na trhu je totiž nedostatek vhodných podvozků
Zatímco před deseti lety se v České republice do provozu nově registrovalo necelých čtyřicet tisíc  obytných vozidel, nyní se tento počet blíží již k šedesáti tisícovkám.

"Navíc se mění trendy. Dříve si Češi objednávali zejména jen vozidla se základní výbavou, nyní si kupují podstatně více vybavené s řadou doplňků," vysvětluje Vladimír Horký, jednatel společnosti Hykro. Tento největší obchodník s obytnými vozidly v Česku je od nynějška součástí společnosti Havex auto. Ta je také významným dealerem značek osobních automobilů Škoda, Seat, Cupra, Alfa Romeo, Fiat či Jeep. Prodává třeba také motocykly.

Navíc se mění požadavky zákazníků. "Dříve se prodávaly hlavně přívěsy. Poměr prodaných kusů v porovnání s obytnými automobily býval v poměru 1:4 a nyní je to skoro přesně naopak," vysvětlil Horký.

Na to, jaké novinky se vystavovaly na největším německém veletrhu obytných aut, se můžete podívat do naší fotogalerie.Češi už také nejsou žádnými skrblíky a neobjednávají si obytná vozidla v základní výbavě jako před lety. "Dnes naopak vyžadují hodně příplatkových prvků a někdy i určité speciality," vysvětluje Horký. Vzpomíná například na zákazníka, který si přál instalovat speciální alarm odrazující případné zloděje reprodukovaným psím štěkotem.

Ne každý podvozek je pro obytný vůz vhodný
Největším problémem, se kterým se nyní prodejci rekreačních vozidel potýkají, jsou dlouhé čekací lhůty. "Automobilky vyrábějící dodávky totiž firmám, které je pak přetvářejí na obytné vozy, nedodávají požadované a často už i nasmlouvané počty kusů. A pokud už nějaké dodají, tak jsou třeba vybavené manuální místo automatické převodovky. Tu už totiž chce většina zákazníků.

Největši problém s dodávkami podvozků je nyní u Fiatu. Jeho model Ducato se totiž pro výrobu "obytňáků" využívá nejčastěji. "Pokud by se použilo šasi od jiného producenta, pak by se musel vymyslet třeba jiný tvar nádrží na vodu, jiný způsob vedení různých rozvodů a tak dále. Problémem totiž je, že tyto modely mají například jiný rozvor a jinou světlou výšku než zmíněný italský vůz," vysvětll  Horký.

Nový vlastník společnosti Hykro chce dosavadní rozsah služeb spočívající v prodeji, servisu i půjčovně obytných vozidel rozšířit. Například i do regionů, v nichž má své autosalony.

"Také chystáme speciální konfigurátor. V něm pak zájemce o koupi přívěsu uvidí, jaký vlastně může za svým vozidlem táhnout a jaký už ne," sdělil marketingový ředitel společnosti Havex Group Petr Vondráček.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů