Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Obrázkové desatero: Co byste měli vědět o právech řidičů a cyklistů ve městě

Naše téma
Radek Pecák | 29.07.2018
dalších 7 fotek
Cyklista versus motorista | foto: MHMP
Praha spustila kampaň pro řidiče automobilů a cyklisty. Chce díky ní připomenout účastníkům provozu jeho základní pravidla a zvýšit tak bezpečnost všech dotčených skupin.
Vztahy cyklistů a řidičů aut nejsou mnohdy zrovna ideální. Například poslední průzkum v hlavním městě ukázal, že 60 procent cyklistů se cítí být v provozu ohroženo ze strany řidičů motorových vozidel. Ti současně (ze dvou třetin) přiznávají, že cyklistům pohyb v pražských ulicích nijak neusnadňují a téměř polovina z nich by cyklisty raději vykázala z vozovky na vyhrazené stezky.

Ovšem i motoristé mají právo být občas na cyklisty rozezleni. Ze statistik sice vyplývá, že většinu nehod ze zhruba 90, které se ročně v hlavním stanou, a jejichž účastníky jsou cyklisté a motoristé, zaviní motoristé, je to však poměrně těsné. Zhruba 40 procent totiž zaviní cyklisté a dalších pět procent chodci nebo jejich domácí mazlíčci. Navíc cyklisté pro změnu uzurpují chodce. "Cyklisté zřejmě v některých případech mají pocit, že jízda po chodníku pro ně bude pohodlnější a bezpečnější. Neuvědomují si však, že tím naopak ohrožují chodce a zároveň porušují dopravní předpisy,"uvedl Petr Dolínek, náměstek primátorky hlavního města pro oblast dopravy, sportu a volného času.

Kampaň doprovází obrázkové desatero, kde jsou vyobrazeny rizikové a konfliktní situace. Navíc poučuje obě skupiny účastníků o jejich právech a povinnostech. Jen menšina řidičů zřejmě ví, že cyklista ve chvíli, kdy se nachází v koloně stojících vozidel, má právo je předjíždět zleva i zprava.

Stejně tak zase mnoho cyklistů určitě netuší, že na přejezdu pro cyklisty nemají stejná práva absolutní přednosti jako chodci na přechodu.

Další informace získáte při prohlížení obrázků v galerii:
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů