Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Jeep Wrangler jsme prověřili v terénu. Nelekl se ani nejtěžších překážek

Naše téma
Jiří Švamberk | 22.11.2018
dalších 12 fotek
Ve standardním provedení umí nový Wrangler projet až 76 cm hluboký brod. Jednoduchým zvýšením sání z něj ale uděláte ponorku. | foto: Radek Pecák
Nejnovější generace slavného offroadu je konečně na českém trhu. Byli jsme si vyzkoušet, jak si Jeepu Wrangler povede na náročném polygonu v Bělé pod Bezdězem.
Od prvního svezení v Rakousku už uběhlo několik měsíců, během kterých Jeep spustil prodeje svého slavného modelu po celé Evropě. Novinka generace JL vypadá sice téměř stejně, jako jeho předchůdce, ale jde o zcela nové auto, které bylo ve všech směrech výrazně vylepšeno. Pořad se jedná o pravověrný offroad, takže jízdní vlastnosti na zpevněném povrchu jsou poněkud kompromisní, ovšem v terénu, pro který je tohle auto určeno, se promění v to nejlepší, co dnes můžete pořídit. Především pak ve verzi Rubicon Trail Rated s uzamykatelnými diferenciály, odpojitelným stabilizátorem pro lepší křížení a převodovým poměrem redukční převodovky 4:1.

Nebudeme vás napínat, v Bělé pod Bezdězem nebylo jediné místo, které by Wrangleru způsobilo sebemenší potíže. Jako důkaze budiž fakt, že i když nás instruktoři naváděli jezdit se zařazenou redukcí, my jezdili v režimu 4H.

Jeep zachoval i v případě nové generace pestrou nabídku karosářských provedení a výbav. Na výběr je krátká verze (4,33 m) s třídveřovou karoserií a pětidveřový Wranglerem Unlimited (4,88 m). Pokud si myslíte, že krátká je vyloženě do terénu, tak musíme kontrovat. Dlouhý rozvor je dobrý zejména při stoupání nebo klesání. Protože zatímco malý Wrangler se při výjezdu kolikrát staví na zadní, dlouhá verze má přední kola už za horizontem. Lepší nájezdové úhly krátké verzi samozřejmě upřít nelze.

K dispozici jsou tři varianty střechy (třídílný Hard Top, Sunrider a Sky One-Touch, kde je plátěný pouze vrchní díl střechy a lze ho elektricky odsunout vzad). A konečně můžete vybírat mezi trojicí výbav Sport, Sahara a Rubicon, respektive mezi motory 2,0 T (199 kW/270 k) a 2,2 CRD (147 kW/200 k).

Hodně zákazníku si ale Wrangler koupí jako "designovku" a budou s ní jezdit po normálních sinicích. I z toho důvodu je nový Wrangler napěchován komfortními a asistenčními systémy, jako běžné SUV. Při jízdě na silnici je tišší a výrazně komfortnější. Není to žádný sprinter, ale za jeho volantem je vám to tak jedno, protože tohle auto je prostě unikum a fanoušci to dobře vědí.

Čtyřválcový motor 2,2 MultiJet II je zcela novým motorem. Výkon 147 kW (200 koní) a točivý moment 400 Nm bohatě stačí i na tak těžký automobil, jakým Wrangler je.


Unikum v pravém slova smyslu, protože na trhu není auto na žebřinovém rámu s oběma tuhými nápravami a uzamykatelnými diferenciály. A za to Jeep zaslouží uznání. Už teď se nemůžeme dočkat klasického redakčního testu.

V komentované galerii s můžete přečíst naše postřehy z krátkého testování v terénu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů