Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Land Rover Discovery je venku. Zůstává rodinným autem do terénu

Naše téma
Redakce | 29.09.2016
dalších 43 fotek
Land Rover Discovery. | foto: Land Rover
Britský Land Rover představil na autosalonu v Paříži novou generaci svého klíčového modelu Discovery. Velké SUV výrazně změnilo vzhled, poprvé po dvanácti letech, nová je samozřejmě i technika. Schopnosti v terénu a zaměření na rodinu však vozu zůstaly.
Nový vzhled vychází ze studie Discovery Vision z roku 2014. Kombinuje tedy aktuální designový směr značky Land Rover, třeba úzké světlomety a menší masku chladiče, s charakteristickými prvky dřívějších generací Discovery.

Jde zejména o stupňovitou linii střechy, která charakterizuje všechny čtyři předchozí generace. Stupňovitý profil optimalizuje prostor pro hlavu pro cestující sedící ve třetí řadě sedadel a dovoluje také tradiční konfiguraci divadelního uspořádání, kdy je každá řada sedadel umístěna výš než řada před ní.

Nové Discovery měří na délku 4970 mm, široké je 2220 mm a vysoké 1846 mm. Ve srovnání s předchůdcem je tedy o 141 mm delší a o 41 mm nižší.

Land Rover Discovery.


I v nové generaci vůz nabídne až sedmimístný interiér. Land Rover dokonce tvrdí, že nové "Disco" pojme sedm dospělých - tedy přesněji řečeno, v poslední řadě sedadel prý může pohodlně sedět 95 procent dospělých osob.

Sedadla lze sklopit z telefonu
Interiér výrazně připomíná další modely značky, což rozhodně není na škodu. Můžeme díky tomu očekávat kvalitní zpracování, odolnost i slušnou ergonomii. Vyšší výbavy pak nabídnou také dostatek luxusu a hodnotné materiály.

Novinkou je technologie Intelligent Seat Fold, která umožňuje zákazníkům konfigurovat druhou a třetí řadu sedadel za pomoci ovládacích prvků v zadní části vozu, středového dotykového displeje nebo dokonce na dálku prostřednictvím aplikace v chytrém telefon. Tato funkce tak dovoluje například uživatelům změnit uspořádání sedadel, zatímco v obchodě stojí frontu na zaplacení velkého nebo objemného zboží. Po příchodu k autu pak už budou mít interiér "nastavený", jak je potřeba.

Land Rover Discovery.


Všechny tři řady sedaček mohou být vybaveny vyhříváním, ta v první a druhé řadě i chlazením. Sedadla řidiče a spolujezdce nabídnou za příplatek masážní funkci.

Ve výbavě pochopitelně nemohou chybět moderní prvky jako multimediální systém s 10palcovou obrazovkou, konektivita pro chytré telefony s operačními systémy iOS a Android nebo dostatek možností pro dobíjení přenosné elektroniky. Vůz nabídne až šest 12V zásuvek a až devět USB portů.

Místo klíče náramek
Zajímavostí je také chytrý náramek Activity Key, který dokáže suplovat funkci klíče. Pokud tento vodotěsný náramek přiložíte k písmenu D v nápisu Discovery na dveřích zavazadlového prostoru, zamknete vozidlo a současně deaktivujete standardní klíč, který můžete bez obav nechat uvnitř. A vyrazit můžete právě jen s náramkem na zápěstí.

Velkou předností pak má být také nabídka úložného prostoru, uvnitř se proto nachází řada přihrádek. Zavazadlový prostor pojme za druhou řadou sedadel až 1231 litrů a po sklopení opěradel ve druhé řadě až 2500 litrů. Nové Discovery narozdíl od předchůdce nemá horizontálně dělené dveře od kufru, ale i když víko tvoří jeden díl, umí nabídnout stejnou funkci jako dříve: ze zavazadelníku totiž lze vysunout panel, který poslouží pro příležitostné sezení nebo přezutí zablácených bot.

Land Rover Discovery.


Jako správný Land Rover i nové Discovery nabídne velké terénní schopnosti. Světlá výška činí 283 mm (nárůst o 43 mm) a brodivost 900 mm (+200 mm), mimo silnice pomůže také systém Terrain Response 2, který upravuje nastavení auta v závislosti na jízdních podmínkách.

Nová generace ve srovnání s tou předchozí také výrazně "zhubla", především díky hliníkové architektuře samonosné karoserie. Ta ve srovnání s ocelovou konstrukcí s žebřinovým rámem snižuje hmotnost až o 480 kilogramů. Pod kapotou se podle očekávání objeví čtyřválcové i šestiválcové motory, přičemž všechny jsou spárovány s osmistupňovou samočinnou převodovkou ZF.

Mezi motory jsou i čtyřválce
Základem je dvoulitrový vznětový čtyřválec Td4 s výkonem 180 koní (132 kW), jeho silnější verze Sd4 se dvěma turbodmychadly pak disponuje výkonem 240 koní (176 kW) a točivým momentem 500 Nm. Vrcholným dieselem je šestiválec Td6, který přináší výkon 258 koní (190 kW) a točivý moment 600 Nm. A zákazníci, kteří dávají přednost zážehovému motoru, mohou zvolit třílitrový kompresorem přeplňovaný šestiválec Si6. Ten poskytuje výkon 340 koní (250 kW) a točivý moment 450 Nm.

Land Rover Discovery.


Zájemce by mohly zajímat i tažné schopnosti: vůz odveze přívěs o maximální hmotnosti 3500 kg. Land Rover navíc vyvinul elektronický asistent, díky níž má být tahání přívěsu jednodušší. Systém se totiž postará o správné navádění přívěsů při couvání.

Prodej nového Land Roveru Discovery bude zahájen na jaře příštího roku, základní cena by se měla pohybovat okolo 1,4 milionu korun.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů