Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Kodiaq už je v prodeji. Jak si vede ve srovnání s konkurencí?

Naše téma
Dominik Valášek | 22.02.2017
dalších 8 fotek
Škoda Kodiaq. | foto: Škoda
První velké SUV české automobilky právě dnes oficiálně vstupuje do prodeje. Škoda přitom hlásí obrovský zájem, registruje už zhruba 3000 objednávek. 
A bohužel varuje i před dlouhými čekacími lhůtami. U nejžádanějších motorizací a výbav se mohou vyšplhat až na šest měsíců, zatímco u jiných škodovek je to běžně deset až dvanáct týdnů.

Kodiaq je tedy zatím velký hit. Proto neuškodí připomenout si, jak tohle SUV stojí proti zbytku trhu.

Čtěte také: První kilometry se Škodou Kodiaq: Medvěd z Kvasin nadchne komfortem a prostorem

V díle prvním se podíváme na scénu pětimístných vozů. Vezmeme tedy pětimístného Kodiaqa a porovnáme jej s konkurencí, která sedm míst nenabízí. Většinou se jedná o vozy, které jsou proti našemu etalonu o kousek menší, nicméně mějme na paměti, že velikost rozhodně není všechno.

Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq.


V první řadě je nutno prozkoumat, co nabízí Kodiaq a za jakou cenu. Na začátku ceníku nalézáme za 677 900 korun výbavu Active a motor 1.4 TSI o výkonu 150 koní (110 kW), nicméně spárovaný s dvěma různými pohonnými řetězci.

Za zmíněnou cenu lze Kodiaqa pořídit buď jako čtyřkolku s manuální převodovkou, nebo jako předokolku se šestistupňovým automatem DSG.

Nejlevnější naftový motor, tedy 2.0 TDI o shodném výkonu 150 koní (110 kW) potom vyjde na 722 900 korun a i tady můžeme volit mezi kombinacemi pohon všech kol a manuál, nebo pohonem předních kol s automatem.

Kompletní ceník naleznete zde.

Kodiaq je při délce 4697 mm slušný kus auta a navíc nabízí pěkných 650 litrů zavazadlového prostoru. Co na to konkurence?

Ford Edge
Ford Edge.


Jako prvního konkurenta tady máme větší a také o něco dražší Ford Edge. Ten s délkou 4808 mm Kodiaqa o kus přerostl a o zhruba 10 centimetrů je delší i rozvor. Kufr má ale „jen" 602 litrů. Za větší kus auta a komfortu si ale přece jenom připlatíme.

Konkrétně začíná akční ceník Edge částkou 959 900 korun, která patří výbavě Trend. Co se pohonných ústrojí týče, není z čeho vybírat. Trend dostanete výhradně s naftovým dvoulitrem TDCI o výkonu 180 koní (132 kW), pohonem všech kol a manuální převodovkou.

Za tuto částku je ale Edge zároveň výrazně lépe vybaven. Už základní výbava má třeba automatickou dvouzónovou klimatizaci, sadu bezpečnostních asistentů, infotainment s dotykovým displejem nebo tempomat.

Kompletní ceník naleznete zde.



Honda CR-V
Honda CR-V.


Druhý konkurent k porovnání je naopak o něco menší a také levnější. Honda CR-V měří na délku 4605 mm, její kufr pojme 589 litrů zavazadel, ale základní cena je stanovena na citelně nižší hodnoty.

Atmosférický benzínový čtyřválec 2.0 i-VTEC o výkonu 155 koní (114 kW) je s manuální převodovkou a pohonem předních kol k mání již za 589 900 korun. Chcete-li čtyřkolku, připlatíte si na 644 900 korun a slabší dieselový motor 1.6 i-DTEC o výkonu 120 koní (88 kW) vychází na 654 900 korun.

Co se automatických převodovek týče, zde musíte automaticky sáhnout po pohonu všech kol. U benzínového dvoulitru dostanete starší pětistupňový automat za 684 900 korun, naftová šestnáctistovka je k mání se střední výbavou Elegance za 864 900 korun, ale zde se jedná o novou, devítistupňovou převodovku.

Kompletní ceník naleznete zde.

Mazda CX-5
Mazda CX-5.


Elegantní SUV od Mazdy je paradoxně nejlevnějším autem z celého „pětimístného" výběru. Tato výsada je dána nejnižší výbavou Emotion, která u japonské značky slouží jako vstupní nabídka. Za 532 900 korun je k mání benzínový motor 2.0 Skyactiv-G o výkonu 165 koní (121 kW), párovaný s pohonem předních kol a manuální převodovkou.

Příliš výbavy ale nedostaneme. K výbavě Emotion náleží jen manuální klimatizace, klasické rádio bez dotykové obrazovky, 17" ocelová kola a pár dalších prvků. Například pro tempomat, dotykový infotainment, kožený multifunkční volant nebo litá kola, musíme sáhnout po vyšší výbavě Challenge - se stejným motorem je za 647 900 korun. Tu můžete mít už i s pohonem všech kol (697 900 korun), nebo s dieselovým motorem (704 900 korun).

Velikostně je Mazda CX-5 druhým nejmenším autem, jelikož délka činí 4555 mm. Do kufru se vejde 503 litrů zavazadel.

Kompletní ceník naleznete zde.



Subaru Forester
Subaru Forester.


Na starého dobrého Forestera nedají mnozí zákazníci dopustit už po několik generací. „Lesník" se sice s každou obměnou stále víc a víc přibližuje fenoménu komfortních SUV, přidává na materiálech i vnitřní výbavě, nicméně jeho pravá podstata zůstává zachována i nadále.

O tom, že se Forester na rozdíl od mnohých konkurentů nebojí ani těžšího terénu, svědčí mimo jiné i fakt, že jej dostanete vždy výhradně s pohonem všech čtyř kol Symmetrical AWD. V nabídce je na prvním místě výbava Active, za kterou zaplatíme v kombinaci s benzínovým dvoulitrem o výkonu 150 koní (110 kW) a manuální převodovkou 699 000 korun. Za dieselový dvoulitr o výkonu 147 koní (108 kW) se připlácí 90 tisíc korun, celkem tedy 789 00 korun.

Automatická převodovka je u Foresteru zastoupena bezestupňovým ústrojím Lineartronic, za které se u obou motorů připlácí shodně 50 tisíc. Co do praktičnosti, 4595 mm dlouhý Forester uveze v kufru 505 litrů při základním postavení sedadel.

Kompletní ceník naleznete zde.

Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan.


Volkswagen Tiguan je pro Kodiaq prakticky přímým příbuzným, neboť stejně jako on stojí na modulární koncernové platformě MQB. Jenže zatímco Kodiaq už stojí na její prodloužené verzi a může tedy nabidnout sedm míst k sezení, Tiguan je u nás k mání zatím pouze v krátké a výhradně pětimístné variantě, přičemž ta dlouhá by měla přijít v průběhu roku.

S délkou 4486 mm se jedná o nejmenší vůz našeho výběru a nejmenší je i základní objem kufru, jenž činí 470 litrů.

Základní cena Tiguanu ve výbavě Trendline je stanovena na 569 900 korun. Za tuto sumu je vám k dispozici stejně jako u Kodiaqu motor 1.4 TSI, ovšem ve slabší verzi o výkonu 125 koní (92 kW) a spojený s manuální převodovkou a pohonem předních kol. Podobně je na tom i nejslabší naftový agregát 2.0 TDI o výkonu 115 koní (85 kW), který vyjde na 625 900 korun.

Pokud chcete sáhnout po čtyřkolce, můžete zůstat u nejnižší výbavy Trendline. 2.0 TDI o výkonu 150 koní (110 kW) stojí se čtyřkolkou 747 900 korun. Pokud zatoužíte po automatické převodovce, musíte se přesunout k vyšší výbavě Comfortline, kde dostanete 1.4 TSI o výkonu 150 koní (110 kW) za 746 900 korun.

Kompletní ceník naleznete zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů