Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Novinky pro motorkáře: Do ČR dorazily nové Aprilie, MTT má turbínovou motorku

Naše téma
Dominik Valášek | 25.08.2017
dalších 10 fotek
MTT 420RR. | foto: Marine Turbine Technologies
Vedle aut a jejich řidičů nechceme opomíjet ani ty z vás, kdo preferujete jízdu v jedné stopě. Přinášíme proto vůbec poprvé souhrn novinek, které za posledních pár týdnů otřásly světem motorek. A budeme to tak dělat pravidelně.
Nová Honda Goldwing přinese nový systém zavěšení předního kola
Honda Goldwing.


U nové generace obřího šestiválcového cesťáku Goldwing se rozloučíme s klasickými vidlicemi obstarávajícími zavěšení předního kola. Jak ukazují první uniklé obrázky, Honda volí cestu hliníkové kyvné vidlice, pohybující se na sofistikovaném systému ramen odtlumených adaptivním tlumičem s vinutou pružinou. O zatáčení se potom starají táhla, která otáčejí celou spodní vidlicí i s kolem.

Nadcházející Goldwing díky novému zavěšení nabídne nejen lepší jízdní komfort, ale také jistější jízdní vlastnosti. Toto řešení totiž umožní, aby se přední část motorky nepotápěla při brzdění. K tomu navíc přibude ABS fungující v náklonech, kontrola prokluzu zadního kola a několik jízdních režimů.

Nový Goldwing se světu představí v listopadu a do prodeje půjde coby model 2018.

Harley-Davidson přináší překopanou řadu Softail
Harley-Davidson Breakout.


Americký Harley sjednotil modelové řady Softail a Dyna a výsledkem je osm inovovaných modelů, náležících do rodiny Softailů. Všechny modely se pochlubí přepracovanými rámy se skrytými a nastavitelnými zadními tlumiči, které jsou podle modelu k dispozici buď v úzkém, nebo v širokém provedení. Všechny rámy jsou lehčí a tužší, což vyústilo v celkově vyšší pevnost šasi.

Všechny motorky, ať už se jedná třeba o cruiser Deluxe, dragster Breakout nebo naháč Fat Bob, disponují také novými motory. Harley pochopitelně zůstal u klasické koncepce vzduchem chlazeného vidlicového dvouválce, nicméně motory Milwaukee-Eight jsou nyní vybaveny celkem osmi ventily a jednou vačkou v bloku. Oproti stávajícím motorům poskytne Milwaukee-Eight vyšší výkon a točivý moment.

Ducati Hypermotard 939 přichází s novým zbarvením
Ducati Hypermotard.


Oblíbený Hypermotard 939 od italské Ducati sice pro rok 2018 nedoznal nijak zásadních změn, ale přichází s novým barevným schématem Star White Silk, kombinujícím rudou a bílou barvu.

Přední maska s blatníkem, krycí plasty nádrže a podsedlová část, to vše je zbarveno do bílé barvy se saténovým povrchem. Do toho vyčnívá rudý příhradový rám a také rudá kola. V nabídce zůstává i nadále také dosavadní provedení kombinující rudý rám s rudými plasty a černými koly.

Stejně jako dosud, lze Hypermotard 939 objednávat ve standardním provedení, nebo jako vyladěnou variantu SP. Obě motorky mají shodný dvouválec o výkonu 110 koní, ale u SP dostanete navíc nastavitelný podvozek Öhlins, kované ráfky Marchesini s pneumatikami Pirelli Diablo Supercorsa SP a nižší suchou hmotnost 178 kilogramů.



Nové Aprilie Dorsoduro 900 a Shiver 900 vstupují na český trh
Aprilia Dorsoduro 900 a Shiver 900.


I na český trh vstupují inovované Aprilie Dorsoduro 900 a Shiver 900, které spolu sdílejí nejen části šasi, ale také vidlicový dvouválec o výkonu 95 koní (70 kW) a točivém momentu 90 Nm. Ten dostal třeba elektronicky ovládanou škrticí klapku „ride-by-wire" nebo nastavitelnou charakteristiku. Zatímco Dorsoduro míří do oblíbené kategorie silničních supermotardů, Shiver je sportovně střiženým naháčem.

Oba nové modely, spolu s dalšími motocykly značek Aprilia, Piaggio, Vespa a Moto Guzzi, mohou si zákazníci vyzkoušet také během řady akcí Faber Moto Dealer Days, které proběhnou v několika termínech od srpna do října u dealerů po celé republice. Na každé dvoudenní akci bude k dispozici vždy navýšený počet motorek v testovací flotile.

MTT přichází s další turbínovou motorkou
MTT 420RR.


Kdo zapátrá v paměti dostatečně hluboko, možná si ještě vzpomene na extrémní stroj Y2K, vyráběný počátkem nového tisíciletí společností Marine Turbine Technologies. Motorka poháněná turbínovým motorem se nyní vrací v další generaci, nazvané 420RR.

Základem stroje je opět turbínový motor Rolls-Royce Allison 250, umístěný je v hliníkovém rámu. Motor původně určený pro pohon helikoptér podává výkon 420 koní, který se na zadní kolo mohutného supersportu přenáší skrze dvoustupňovou automatickou převodovku. Kapotáž je vyrobená kompletně z karbonu, zavěšení kol dodala firma Öhlins a o brzdové komponenty se stará podle specifikace buď firma ISR, nebo Brembo.

420RR má příležitost stát se nejrychlejší produkční motorkou světa a samozřejmě se nejedná o nijak levný stroj. Každá 420RR bude vyráběná ručně na míru zákazníkovi a ačkoliv cena zatím není známá, bude pravděpodobně vyšší než cena staršího Y2K. To stálo kolem 3,3 milionu korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů