Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Volvo XC60 se poprvé ukázalo v Česku. Jaké je?

Naše téma
Dominik Valášek | 23.04.2017
dalších 17 fotek
Volvo XC60 v Galerii Mánes. | foto: Dominik Valášek
Vůbec poprvé jsme se mohli naživo setkat s horkou švédskou novinkou na tuzemské půdě. U příležitosti prohlédnout si nové Volvo XC60 jsme samozřejmě nemohli chybět.
Volvo XC60 bylo představeno již v březnu a tedy pouze pro připomenutí: jedná se o pokračovatele první generace kompaktního SUV. To se stalo prodejním i ekonomickým tahounem švédské značky a za devět let výroby se stihlo prodat milion kusů.

Generace nová, vyráběná a prodávaná od dubna letošního roku, navazuje přesně tam, kde skončil předchůdce, mimo jiné v oblasti vnitřního prostoru. V rámci prvního živého setkání jsme vyzkoušeli alespoň pozici za volantem a místo v interiéru. Díky delšímu rozvoru má XC60 o něco víc místa na zadních sedadlech, ačkoliv na cestování pěti dospěláků to úplně nebude.

Interiér je na úrovni
Za volantem je pozice pochopitelně trochu vyšší, což umožňuje solidní výhled do všech stran. Materiály a jejich zpracování jsou povětšinou na úrovni. Opravdu hezkým detailem je dřevěná roletka úloženého prostoru, která náleží k dřevěnému dekoru interiéru.

Spoustu fotek interiéru najdete v galerii.

Nový vůz je technologicky vyspělejší a pochopitelně i bezpečnější. Koneckonců právě na bezpečnosti staví Volvo z velké části svoje jméno a není tajemstvím, že chce dosáhnout jednoho dosud nevídaného milníku.

Čtěte také: Druhá generace nejprodávanějšího Volva je venku. Prohlédněte si novou XC60

Volvo totiž pracuje na tom, aby do roku 2020 nebyla v jejich vozech těžce zraněna či usmrcena žádná osoba. Na splnění smělého plánu se podílí nejen pasivní bezpečnost aut (tedy kontrola toho, co se děje po nárazu), ale zejména aktivní bezpečnostní prvky a systémy podpory řízení.

Nové Volvo XC60 je třeba prvním vozem svého druhu, který nabízí systém aktivního výhybného manévru. V případě, že dojde na situaci, kterou nelze „ubrzdit", pomůže auto řidiči s řízením a samo se vyhne překážce. Je ovšem zásadní, že systém zafunguje teprve ve chvíli, kdy řidič sám manévr zahájí.

Už teď je o něj velký zájem
Systémy jako je tento, jsou pochopitelně stále dalšími a dalšími kroky k plně autonomnímu řízení. S jeho zavedením počítá švédská automobilka do roku 2025.

Volvo XC60 bude v ČR k mání již několik dní a s nákupem se vyplatí neotálet. Jak bylo totiž řečeno v rámci prvního statického setkání v pražském Mánesu, nová generace nejprodávanějšího modelu velmi rychle zaplnila výrobní kapacity až do konce roku.

Čtěte také: Nové Volvo XC60 vás v krizové situaci vyvede z maléru. Doslova

Ceník začíná na částce 1 047 900 korun za základní výbavu Kinetic a vznětový motor D3 s manuální převodovkou. Ovšem tato verze bude k mání až začátkem příštího roku.

Současné nejlevnější Volvo XC60 tedy vychází na 1 315 900 korun a je k dostání s naftovým motorem D4, automatickou osmistupňovou převodovkou a výbavou Momentum.

Kompletní ceník najdete zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů