Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Volvo XC40 oficiálně. Nabídne praktický interiér a možnost nákupu on-line

Naše téma
Daniel Fuglevič | 22.09.2017
dalších 38 fotek
Volvo XC40. | foto: Volvo
Zbrusu nové kompaktní SUV od Volva je konečně oficiálně představeno. Na zákazníky chce cílit hlavě svěžím designem městského crossoveru, velmi praktickým interiérem a třeba moderním způsobem objednání vozu.
Navenek nepřichází žádná revoluce, neboť XC40 svým designem perfektně zapadá do řady současných modelů Volvo, přičemž velikostí se umisťuje pod větší XC60 a XC90. Přesné míry zatím automobilka nezmiňuje, očekávejte ale podobně rozměrný vůz jako konkurenční BMW X1, Audi Q3 nebo Mercedes-Benz GLA.

Uvnitř chce ale Volvo nabídnout nevídanou praktičnost, na kterou nás lákalo už týdny před premiérou. V interiéru je tedy pořádná zásoba odkládacích prostorů a přihrádek, přestože architektura palubní desky a dalších částí byla velmi zjednodušena.

Každopádně zde najdete chytrou přihrádku na telefon s bezkontaktním dobíjením, prostorné přihrádky ve dveřích, do nichž se vejdou velké lahve s pitím nebo klidně celý notebook, dále třeba sklopné háčky na pověšení tašek s nákupem, vyjmutelný odpadkový koš, takže binec nemusíte lovit rukama z přihrádek, a místo našel i speciální prostor k umístění papírových kapesníčků.

K filozofii Volva pak zajisté patří armáda bezpečnostních systémů. Ty si z větší části XC40 vypůjčila z větších modelů XC60 a XC90, ačkoliv byly lépe kalibrovány pro jízdu ve městě. Auto tak umí hlídat provoz při couvání z garáže na silnici, sleduje okolní chodce, cyklisty a auta při jízdě a předpovídá krizové situace, zatímco kamerový systém s rozsahem 360 stupňů a pohledem z vrchu pomůže řidiči parkovat do těsných míst. Funkce autonomního řízení poté fungují na dobře značených silnicích do rychlosti 130 km/h.

Pod kapotou XC40 přistane v základu přeplňovaný tříválec o výkonu 156 koní (115 kW), dále přeplňovaný čtyřválec o výkonu 244 koní (179 kW) a také naftový čtyřválec o výkonu 188 koní (138 kW). V závislosti na motorizacích pak bude k mání manuální či automatická převodovka stejně jako pohon všech nebo pouze předních kol. Do budoucna přibydou také hybridní ústrojí nebo zcela elektrifikované varianty.

V rámci premiéry nového crossoveru Volvo představuje i nový způsob objednání a placení vozu. Služba Care by Volvo vám tak umožní si auto nakonfigurovat a objednat přímo on-line, přičemž jej dostanete na dva roky s měsíčními splátkami. Všechno se řeší přes internet včetně pojištění nebo naplánovaných servisních prohlídek. Do klasického showroomu tedy nemusíte vůbec chodit. Tato služba má být ovšem spuštěna pouze na vybraných trzích.

Produkce XC40 má začít ještě v listopadu a první vozy se k zájemcům dostanou na začátku příštího roku. Ceny by měly začínat na částce v přepočtu asi 820 tisíc korun, kdežto plně vybavené verze by přesáhly jeden milion. Na oficiální český ceník si ale musíme ještě počkat.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů