Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové STK: Jak je to s těmi stočenými tachometry? Vážně kvůli nim neprojdete?

Naše téma
Redakce | 06.06.2017
Stanice technické kontroly (STK) v Litoměřicích | foto: Deník/Karel Pech
Třetím dílem dokončujeme seriál změn na STK. Tentokrát se zaměříme na jednodušší dovozy aut z ciziny a probereme velký problém se stáčením tachometrů. V Česku se loni prodalo asi 700 tisíc ojetin, z toho 160 tisíc vozů bylo dovezeno. Podle dat společnosti Cebia je přibližně 40 procent všech ojetin „stočených".
Průměrně stojí ojetina v Česku 192 tisíc korun a na tachometru ukazuje 161 tisíc najetých kilometrů, jenže ve skutečnosti (bez stočení) mají průměrné ojetiny údajně lehce nad 200 tisíc kilometrů. Jestli si ale myslíte, že stáčení tachometrů je jenom český nešvar, pletete se. Třeba německý autoklub ADAC udává, že na tamějším trhu je třetina aut stočených.

Ze SRN se k nám přitom dováží třetina ojetin. Podle průzkumu, který si loni na podzim nechala zpracovat Evropská komise, se více než dvě pětiny kupců ojetých aut v Evropě do roka u vozidla potýkaly alespoň s jednou závadou. Většina se projevila do jednoho měsíce od nákupu auta. Průměrná škoda na jednom vozidle byla 518 eur, tedy asi 14 000 Kč, a celková výše škody na sledovaném vzorku 25 000 aut byla vyčíslena mezi 1,9 až 4,1 miliardy eur (51 až 110 miliard korun), větší část připadla na zákazníky ve státech východní a jižní Evropy.

Změny na STK - dovozové kontroly:
? Při dovozu auta z ciziny se ruší takzvaná dovozová STK, která stála od 1500 do 3000 Kč. Na jejím základě bylo možné zapsat auto do českého registru.

? Nově bude při dovozu auta nutné projít jen evidenční kontrolou. Ta je levnější, stojí kolem 1000 Kč.

? Prodlužuje se platnost evidenční kontroly ze 14 na 30 dní. Pokud dnes někdo například přepisuje vozidlo při změně vlastníka, musí od návštěvy STK a provedení evidenční kontroly stihnout vše vyřídit ve 14 dnech. Pokud to nestihne, musí na STK znova. Teď na to má měsíc.

? V některých krajích by se mohl mírně zvýšit počet STK. Nyní o vzniku STK rozhodují kraje, které přidělují licence. Celkem je v Česku asi 370 stanic. Nově bude STK moci přidělit novou licenci tehdy, pokud je kapacita existujících STK na daném území naplněna z 80 procent. Budou se navíc poměřovat čísla z registru aut a data z informačního systému STK.

? Zjednodušuje se i situace, kdy si cizinec koupí na našem území auto. Pokud má auto schválenou technickou způsobilost a není registrováno v registru silničních vozidel, může si jej nechat zapsat (nejedná se o registraci), budou mu přiděleny značky na vývoz a Osvědčení o přidělení registrační značky pro vyvoz. Značky jsou platné 3 měsíce. S osvědčením a registračními značkami bude moci nový vlastník odjet s autem po vlastní ose, doposud musel takové vozidlo z ČR odvézt na podvalníku.

Ze servisu dostanete dopis
Součástí změn je i nová informační povinnost pro autoservisy. Ty musí při kaž dém zásahu, kterým vozidlo ztrácí takzvanou technickou způsobilost pro jízdu na pozemních komunikacích, informovat písemnou formou zákazníka. Pokud tak neučiní, bude jim hrozit sankce až 500 tisíc korun.

A co je ona ztráta technické způsobilosti? Například odstranění filtru pevných částic nebo třeba výměna brzdového systému za sportovní provedení, montáž sportovních ochranných rámů, aerodynamických křídel, zabarvení skel a obecně další úpravy vozidel za použití dílů určených výhradně pro sportovní účely.

Stočení tachometru. Posvětí ho na STK?
Obavy, že po 1. červnu neprojde STK vozidlo, které má stočený tachometr, jsou liché. Toto opatření se do zákona nedostalo. Do budoucna s tím počítá evropská směrnice, ale ta se ještě teprve „rodí" a není jisté, jak to dopadne. Od června zatím platí to, že úřad nemusí uznat evidenční kontrolu a vozidlo přepsat, pokud by ve třicetidenní lhůtě mezi evidenční kontrolou a provedením změny vlastníka na úřad došlo ke stočení tachometru. Jak ale podotýká Jiří Grund, předseda Asociace obchodu ojetými automobily, dobře míněná změna bude ve výsledku bezzubá.

„Logická otázka totiž zní, jak úřad (registr vozidel) pozná, že se stavem tachometru bylo manipulováno po vystavení protokolu Evidenční protokoly. Jednoduše to nezjistí. Nemá na to žádné nástroje. Formulace je tedy de facto zbytečná," popisuje Grund. Odborníci by podle něj do budoucna spíše uvítali změnu zákona, která by u nás zavedla tzv. belgický model a jednoduše chránila zákazníky. „Belgie se vydala jinou cestou. Když kupujete automobil a máte v kupní smlouvě uvedeno, že stav KM neodpovídá skutečnosti, je vše v pořádku. Pokud tam však tato zmínka chybí a vy zjistíte, že došlo ke změně stavu KM až po koupi vozu, stává se kupní smlouva neplatnou. Kupující má nárok na vrácení kupní ceny," uzavírá Grund.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů