Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové nejmenší auto z Česka je nepřehlédnutelné. A jezdí výborně....

Naše téma
Radek Pecák | 08.02.2022
dalších 24 fotek
Několik měsíců před uvedením nového Ayga Cross jsme ho měli možnost otestovat v Barceloně | foto: Toyota
Nový model Toyoty, který začíná vyjíždět z bran továrny u středočeského Kolína, má sice na své zádi označení Aygo X, ve skutečnosti se ale název má číst jako Aygo Cross. To je ale detail, který rozhodně nekazí pozitivní dojmy, které jsem získal během prvních testovacích jízd s tímto vozem.
Designéři to věděli už dávno: Pokud má auto vypadat k světu, potřebuje mít velká kola. Zaměstnanci studia ve francouzském Nice, kde vznikala podoba modelu Toyota Aygo Cross proto připravili boční siluetu, na níž kola mají čtyřicetiprocentní podíl z celkové výšky. Ta kola proto mají velikost buď sedmnáct nebo osmnáct palců, což je na auto s délkou pouze 3,7 metru skutečně neobvyklé.

V reálném pohledu to vypadá impozantně a spoledně s dalšími liniemi a detaily vypadá tato nová nejmenší Toyota pro evropské zákazníky správně naštvaně.

Detailně si ji můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii.

Aygo Cross pochopitelně není SUV, jedná se o crossover. Přesto je podvozek nyní o 11 milimetrů výše než u minulého Ayga, což jistě pomůže v soubojích s městskými nástrahami jako jsou obrubníky, kanálové propusti a podobně.

Zákazníkům se určitě bude líbit, že svá pozadí umístí na sedačky, které leží o 55 milimetrů výše než dříve, a tudíž se na ně lépe nasedá.

Jelikož se auto také citelně rozšířilo, bylo možné vytvořit větší mezeru uprostřed. Jak jsem si ověřil v interiéru při jízdě se stejně urostlým kolegou (oba měříme 185 centimetrů), rameny jsme se opravdu nedotýkali a vůbec neměli v tomto směru nějaký pocit stísněnosti.

Jen je trošku překvapivé vyboulení palubní desky v místě, kde má spolujezdec levé koleno.Tento tvar tvůrci vozu zvolili proto, aby bylo možné natočit levou část palubní desky včetně multimediálního displeje směrem k řidiči Na pravé koleno má v důsledku toho přední spolujezdec přibližně o pět centimetrů více prostoru než na levou stejnou část těla.

Vzadu to bohužel z hlediska prostoru stále není žádná hitpadára. Za vzrostlé muže si dozadu stejně velcí jedinci nesednou. Navíc se jim tam skrze malý dveřní otvor nebude chtít.

Stěhovák to stále není....
Aygo si také stále zachovalo pouze do strany výklopná (a tedy nikoli stahovací) okénka ve dveřích. Zavazadlový prostor se sice oproti přechůdci zvětšil o více než šedesát litrů a dosáhl na hodnotu 231 litrů, avšak stále je jeho dno velmi krátké. Pokud chcete prostor pro náklad zvětšit, tak můžete sklopit na dvě poloviny rozdělené zadní opěradlo. Pod dno je možné uložit dojezdové kolo, avšak pokud si objednáte příplatkový prémiový audiosystém JBL, tak prostor pro něj vyplní subwoofer.

S ovládáním vozu se každý velmi rychle sžije. Pro ovládání klimatizace zůstal na středové konzole klasický panel s fyzickými ovladači, přístrojový štít sice na první pohled působí poněkud neuspořádaně, ale nakonec si zvyknete i na "sloupcový" otáčkoměr a poněkud malé číslice na displeji palubního počítače.

K tomu, aby řidič nezapomněl vypnout vyhřívání sedačky poté, co spolujezdec vystoupí, slouží ikonky této komfortní funkce vedle centrální obrazovky.

Vlevo od volantu lze pak vypnout systém start&stop nebo stabilizační systém. Palubní deska i obložení dveří jsou sice z tvrdého plastu, avšak kvalita a zpracování rozhodně nepůsobí podřadně. Naopak se mi líbily některé až téměř prémiové detaily. Například strukturovaný kryt světla pod stropem nebo materiál na potazích sedaček.

Pod kapotou se nachází starý dobrý známý - tedy litrový tříválec. Řidiči poskytuje k využití maximálně 72 koňských sil a 93 Newtonmetrů točivého momentu. 

Z hlediska dynamiky to, jak jsem si vyzkoušel při desítkách rozjezdů od barcelonských semaforů i v kopcích nad tímto katalánským městem, nebude žádný "dravec". Nejprve jsem testoval tento agregát ve spojení s pětistupňovou manuální převodovkou. Ta řadila přesně, i když lehce "gumově". Při popojíždění za naloženou dodávku v horských serpentinách jsem střídal dvojku a trojku. Dostatečné zrychlení na bezpečné předjetí na krátkých rovinkách však k dispozici nebylo. Kladem ovšem je, že s tímto ústrojím, je zvuk motoru kultivovanější než s automatickou bezestupňovou převodovkou, kterou jsem na podobném úseku zkoušel pár desítek minut poté- Spotřeba auta obsazeného třemi muži byla s oběma převodovkami podobná (5,6 s manuálem a 5,7 litru s automatem).

Doslova nadšený jsem byl ale z chování podvozku. Velká kola rozhodně nezhoršovala komfort jízdy. Odpružení nádherně absorbovalo rázy při přejíždění zpomalovacích retartérů a kanálů. V ostrých vracečkách, které auto umí také díky malému poloměru otáčení projet s nenucenou samozřejmostí, se navíc vůz nakláněl jen minimálně.

S klidným svědomím můžu prohlásit, že takto naladěný podvozek nového Ayga Cross by si bez problémů nechal líbit o desíky koní silnější pohonný agregát.

Auto se v České republice začne prodávat na přelomu dubna a května. Ceny již tuzemské zastoupení zveřejnilo. Nejlevnější provedení přijde na 319 000 Kč, přičemž v ceně je třeba už také manuální klimatizace a rádio s dvěma reproduktory.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů