Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové BMW X5 oficiálně. Je větší, vybavenější a prý si troufne i do terénu

Naše téma
Daniel Fuglevič | 06.06.2018
dalších 25 fotek
BMW X5. | foto: BMW
BMW představuje novou a celkově již čtvrtou generaci svého SUV X5. Kromě designu, který již známe z uniklých fotek, se tak konečně dozvídáme i spoustu dalších infirmací. Novinka lehce povyrostla, uvnitř je zase luxusnější a nyní má být i schopnější v terénu.
Při prvním pohledu na novou X5 určitě zaujmou nové a větší ledvinky mřížky chladiče, které jsou nepatrně propojeny, jinak tvarovaný přední nárazník s většími otvory přístupu vzduchu a vzadu se zase novinka chlubí novými světlomety, které mají razantně pozměněný tvar a vzhled, možná i trochu netypický pro vozy BMW.

Základem X5 je nejnovější architektura CLAR, kterou již BMW používá u současné řady 5 a 7. Rozměrově pak novinka lehce povyrostla vůči předchozí generaci. Na délku měří 4922 mm (nárůst o 36 mm), na šířku 2004 mm (o 66 mm více), na výšku má 1745 mm (o 19 mm více) a prodloužil se i rozvor o 42 mm na konečných 2975 mm.

Objem zavazadlového prostoru je nyní 645 litrů, v případě sklopených zadních sedaček až 1860 litrů. Pro zákazníky přitom bude nabízena i možnost zabudování třetí řady sedadel. Nová X5 tak bude na přání i sedmimístná.

Interiér se podobně jako exteriér dočkal spíše vývoje než revoluce. Palubní deska je jinak rozvržena s 12,3palcovým displejem infotainment systému zasahujícím až do kapličky přístrojů před řidičem. Klasickým budíkům odzvonilo a X5 přichází s moderním digitálním štítem. Celkově má novinka nabídnout lepší a kvalitnější materiály uvnitř, širší možnosti personalizace a třeba novou výbavu ve formě ambientního osvětlení či chladících/vyhřívaných držáků na nápoje.

Technologickou premiérou je pro BMW systém digitálního klíče. Díky němu lze odemykat i zamykat vůz prostřednictvím chytrého telefonu a technologie NFC. Potřeba tak už nejsou tradiční klíče. Vše, co musí řidič udělat, aby otevřel vozidlo, je přidržet chytrý telefon u kliky dveří. Jakmile je uvnitř vozu, lze motor nastartovat tím, že chytrý telefon vloží do doku pro bezdrátové nabíjení nebo na místo určené k jeho odložení.

Nově i s off-road balíčkem
Ještě vyšší komfort při jízdě má X5 zajistit novým podvozkem, který bude vybaven buď posledními adaptivními tlumiči, nebo vzduchovým odpružením s funkcí zvýšení světlé výšky až o 40 mm v případě jízdy terénem. Poprvé je X5 vybavena i systémem natáčení zadních kol.

Zákazníci si budou moci také zvolit balíček off-road výbavy, který kromě vzduchového odpružení přidá i elektrickou závěrku zadního diferenciálu, ochranné ližiny na podvozku a volič jízdních režimů s funkcemi pro jízdu na šotolině, kamenech, písku a sněhu. Všechny verze X5 budou samozřejmě vybaveny pohonem všech kol xDrive.

Při uvedení bude nová X5 nabízena v Evropě s trojicí motorů o objemu tří litrů. Varianta xDrive40i bude používat přeplňovaný benzinový šestiválec o výkonu 340 koní (250 kW) a točivém momentu 450 Nm. V xDrive30d najdete přeplňovaný naftový šestiválec s výkonem 265 koní (195 kW) a točivým momentem 620 Nm, zatímco ve verzi M50d je motor naladěn na 400 koní (294 kW) a 760 Nm. Všechny motory jsou spojeny s osmistupňovou automatickou převodovkou.

Bohužel zatím nejvýkonnější verze xDrive50i se 4,4litrovým osmiválcem a výkonem 462 koní (340 kW) nebude nabízena v Evropě. Zájemci na starém kontinentu si budou muset nejspíše počkat až na plnohodnotnou X5 M, která by měla dostat právě tento motor, ovšem v podladěné specifikaci z rychlého sedanu M5.  

Uvedení nového BMW X5 na trh je naplánováno na letošní listopad. České ceny ještě neznáme.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů