Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota představila novou generaci RAV4. Vypadá mnohem robustněji

Naše téma
Daniel Fuglevič | 28.03.2018
dalších 19 fotek
Toyota RAV4. | foto: Toyota
Toyota představuje zbrusu novou, již pátou generaci SUV RAV4. Novinka přichází s novým designem, lehce vylepšenou technikou a řadou bezpečnostních systémů již v základní výbavě.
Nová RAV4 designem podle očekávání vychází z dřívějšího konceptu FT-AC, který předvídal, že populární SUV bude nyní vypadat o špetku robustněji ve srovnání s více „městským“ předchůdcem.

Ani u standardní verze nechybí plastové nadstavce nárazníků vpředu i vzadu, které doplňují hranatější linie s velkou maskou chladiče, novými LED světlomety a většími blatníky. Záď pak částečně připomíná starou generaci, ale i tady se toho hodně změnilo.

Rozměrově se novinka změnila jen nepatrně. Na délku má RAV4 4595 mm, na šířku 1854 mm, na výšku 1699 mm a její rozvor čítá 2690 mm. Údaje o velikosti zavazadlového prostoru Toyota zatím nezveřejnila.

Vůz si v nabídce udrží přeplňovaný, dvoulitrový benzinový čtyřválec o výkonu kolem 152 koní (112 kW), stejně jako hybridní jednotku spojující 2,5litrový benzinový čtyřválec a elektromotor pro kombinovaný výkon kolem 200 koní (147 kW). Oficiální údaje o výkonech ještě nevíme, takže je otázkou, zda u těchto motorizací Toyota v Evropě neprovede lehčí modernizaci. Současný naftový dvoulitr podle všeho už nabízen nebude.  

Do nabídky by se však měla dostat nová osmistupňová automatická převodovka, kdežto hybridní varianty nejspíše nadále využijí bezestupňové skříně CVT.

Samozřejmostí je dále pohon všech kol, který používá nový systém vektorování točivého momentu. Ten dokáže poslat až 50 procent výkonu motoru na zadní kola a tuto sílu dále rozdělovat mezi pravé a levé kolo dle potřeby. Pro vyšší úspornost se pak umí zadní náprava zcela odpojit, například při jízdě městem.

Interiér RAV4 prošel zjednodušením a nyní vypadá o chlup elegantněji, zvlášť ve vyšších úrovních výbavy. Standardní 7palcový displej infotainmentu se dle posledních trendů „vznáší“ nad palubní deskou, přičemž za příplatek lze dostat i větší 8palcovou variantu s podporou Apple CarPlay či Amazonu Alexa. Nechybí výbava ve formě USB portů a bezdrátových nabíječek telefonů.

Již základní verze RAV4 budou vybaveny bezpečnostním balíčkem Safety Sense, jenž zahrnuje systém varování střetu s chodcem, asistenta brzdění a jízdy v pruhu s aktivním řízením, funkci rozpoznávání značek, adaptivní tempomat nebo třeba automatické ztlumením dálkových světel.

Do prodeje se má nová Toyota RAV4 dostat až letos v zimě, přičemž hybridní varianty budou v nabídce na začátku roku 2019.  Ceny zatím neznáme. Odchozí generace však začíná na částce 634 900 korun, tudíž bychom očekávali cenu novinky o trochu vyšší.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů