Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vstup nové Dacie Duster na trh je už za rohem. Jak si stojí vůči konkurenci?

Naše téma
Radek Pecák | 03.04.2024
dalších 6 fotek
Nová Dacia Duster | foto: Se svolením Dacia
Nejlevnější provedení třetí generace Dacie Duster vyjde zákazníka v České republice na 429 900 korun. Tento vůz navíc kromě benzínu umí jezdit také na LPG. Základní výbava obsahuje klimatizaci, podélné střešní lišty, zadní parkovací senzory, LED světla, multimediální systém, dálkově ovládané centrální zamykání i kožený volant. S konkurencí jsem ale srovnával verzi s pohonem všech kol.
Ještě pod hranicí šesti set tisíc korun se udrželo nejlevnější provedení Dacie Duster s pohonem všech kol. Tato verze v porovnání s dosluhující generací zdražila bezmála o 33 tisíc korun, ale zvýšení cen si tuzemské zastoupení rumunské značky nepochybně obhájí.

Třetí Dacia Duster oproti té druhé totiž zásadním způsobem vyměnila svoji techniku a rovněž se zlepšila využitelnost. Třeba objem zavazadlového prostoru se zvětšil z hodnoty 445 na 517 litrů.

Představení nové Dacie Duster:

Řidič také může využít vyšší výkon - 131 koňských sil oproti 114. Jenže spotřeba se teď naopak zvýšila. Dříve uváděl výrobce hodnotu v testovacím režimu WLTP 5,3 litru na sto kilometrů, teď se jedná o rovných šest. Je to však logické. Dosud se totiž s pohonem všech kol v levnějších verzích pojil turbodiesel se zvihovým objemem půldruhého litru, nyní jde o benzinovou přeplňovanou dvanáctistovku.

Výbava se v těch nejdůležitějších položkách mezigeneračně neměnila. A tak obě nejlevnější Dacie Duster s pohonem všech kol jezdí na kolech z lehké slitiny, mají ve výbavě parkovací kameru, automatickou klimatizaci a pouze manuální převodovku.

Dacia Duster a její konkurence:

Mezi vážné konkurenty obou Dacií se v současnosti řadí pouze dva vozy. Tedy, pokud se stále bavíme o vozech s pohonem 4x4. Vzhledem k výrazně menším rozměrům jsem totiž vynechal jak Suzuki Ignis, tak i SsangYong Tivoli.

Tím prvním vozem, který by mohl svézt vážný souboj s Dusterem, je Suzuki S-Cross. Druhým pak SsangYong Korando. Zatímco Suzuki je s pohonem kol obou náprav o patnáct tisíc korun levnější, Korando o necelé tři tisíce dražší.

Na systém ovládání si řidiči stěžovat nebudou, zdroj: Se svolením Dacia


Od Koranda může odradit spotřeba
Korando může ze všech zmiňovaných vozů nabídnout největší výkon motoru (163 koňských sil) a nejvyšší maximální rychlost (193 kilometrů v hodině). Daní za to však je zdaleka nejvyšší spotřeba. Každých sto kilometrů jeho patnáctistovka spotřebovává v režimu WLTP 8,6 litru. Je to nepochybně částečně způsobeno také tím, že se agregát pojí také s automatickou převodovkou. U všech ostatních musí řidič změnu převodových stupňů provádět ručně.

Z hlediska dalších prvků výbavy vyznívá souboj mezi Dustery, Korandem a S-Crossem víceméně nerozhodně. Všechny tyto vozy mají v případě čtyřkolky kola z lehké slitiny, v parnu může posádka využít dobrodiní klimatizace (i když v Korandu pouze manuálně ovládané), při couvání se jim zobrazuje obraz z parkovací kamery na centrálním displeji a naopak v zimě lze spočinout na vyhřívaných sedačkách jen v modelu japonské značky Suzuki.

Pro zajímavost jsem se pak podíval ještě na cenově nejbližšího většího konkurenta než jsou Duster, S-Cross a Korando. Je jím v tuzemsku vyráběný Hyundai Tucson. Ve verzi 4x4 stojí nyní nejméně 674 990 korun. Výkon jeho motoru pak je sto padesát koňských sil a spotřeba 7,3 litru. Toto auto již má velký zavazadlový prostor s objemem 616 litrů. Úrovní výbavy však mezi menšími konkurenty nevyčnívá.

Již v závěru dubna přineseme první dojmy z jízd s novou Dacií Duster v rámci mezinárodní novinářské prezentace. Během následujících několika týdnů pak toto auto přijede do autosalonů v České republice.
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů