Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová Astra je až o 200 kg lehčí než předchůdce. Opel vysvětluje, jak to dokázal

Naše téma
Redakce | 30.08.2015
dalších 13 fotek
Opel Astra. | foto: Opel
Jednou z důležitých novinek letošního autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem bude nová generace Opelu Astra. Německá automobilka zdůrazňuje, že je ve srovnání s předchůdcem až o 200 kilogramů lehčí. Nyní ukazuje, jak bylo snížení hmotnosti dosaženo.
O dva metráky nižší hmotnost je maximem, jinak rozdíl ve váze samozřejmě závisí na srovnávaných motorizacích a výbavách. Opel přesto slibuje, že minimální úspora vůči předchůdci činí 120 kilogramů.

Představení nového Opelu Astra najdete zde.

I když nižší hmotnost naznačují už menší rozměry (pětidveřový hatchback na délku měří 4,37 metru, což je o téměř pět centimetrů méně, současně je s výškou 1,46 metru o 26 milimetrů nižší a s šířkou 1,81 metru i nepatrně užší), ty však samozřejmě samy o sobě mnoho neznamenají.

Opel Astra.



Nejvíce kilogramů u nové Astry uspořil skelet karoserie, který místo původních 357 kilogramů nyní váží 280 kg. Je tedy o 77 kg lehčí.

Padesát kilogramů výrobce ušetřil na podvozku. Zásluhu nese použití odlehčených komponentů a dílů z vysokopevnostní oceli. Zajímavé je také pouze částečné zakrytí spodní části podvozku.

Dalších 11,5 kilogramu ve srovnání s předchůdcem ubrala nová litá kola a pneumatiky, 10 kilogramů pak kompaktnější brzdy (přesto mají mít lepší výkon) a 4,5 kilogramu nový výfukový systém.

Opel Astra.


Nová Astra dostane jen přeplňované motory. Základem je litrový tříválec, nad nímž najdeme novou čtrnáctistovku s turbem a rovněž přeplňovanou jedna-šestku. Vznětové jednotky zastupuje turbodiesel 1.6 CDTI, dostupný v několika verzích.

Opel v souvislosti s úsporou hmotnosti zmiňuje benzinový motor 1.4 EcoTec, který díky vyměně litinového bloku za hlinikový váží o 10 kilogramů méně. Dalších deset kilo pak ubrala nová převodovka.

A pro úplnost je potřeba zmínit i nová přední a zadní sedadla, jejichž konstrukce dokázala "škrtnout" dalších deset kilogramů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů