Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan představil nového Qashqaie. Má větší kufr a je úspornější

Naše téma
Redakce | 07.11.2013
dalších 10 fotek
Nissan Qashqai. | foto: Nissan
Londýn /FOTOGALERIE/ - Japonská automobilka dnes v Londýně odhalila nástupce jednoho z nejžádanějších SUV v Evropě. Nový Qashqai povyrostl, nabízí víc prostoru pro zavazadla a dostal jen přeplňované motory. Prodávat se začne v únoru příštího roku.
Na vývoji se kromě Nissanu podílel také francouzský Renault, díky čemuž Qashqai stojí na nové platformě s označením Common Module Family (CMF). Tato skutečnost zajistila už zmíněný nárůst některých rozměrů, současně však také snížení hmotnosti. Oproti předchůdci je novinka lehčí až o 40 kilogramů.

Na délku přitom vůz narostl o 49 milimetrů (na 4379 mm), na šířku o 20 mm (na 1800 mm), zmenšila se ale výška - nový Qashqai měří 1600 milimetrů, je tedy o 15 mm nižší. Rozvor náprav zůstal zachován. Příjemnou zprávou je "nafouknutí" zavazadlového prostoru, teď nabízí objem 439 litrů, což je o 29 litrů více než u předchůdce.

Nissan Qashqai.


Současným obecným trendům pak odpovídá nabídka motorů. Z palety mizí dvoulitrové objemy a všechny jednotky jsou přeplňované. Základem je čtyřválec 1.2 DIG-T s výkonem 115 koní, který je spojen pouze s manuální šestistupňovou převodovkou. Nissan se chlubí kombinovanou spotřebou 5,6 l/100 km.

Výkonnější šestnáctistovka DIG-T pak nabídne 150 koňských sil a 240 N.m točivého momentu. Spotřeba by měla být stejná jako u jedna-dvojky, tedy 5,6 l/100 km. Tento motor však nebude k dispozici hned od zahájení prodeje, dorazí až v létě.

Vstupem do světa naftových jednotek je čtyřválec 1.5 dCi o výkonu 110 koní. Jde o šestou generaci motoru známého třeba z vozů značky Renault. Nissan však slibuje celou řadu vylepšení, které se projevují například klidnějším a kultivovanějším chodem, vyšším točivým momentem a nižší spotřebou - ta podle výrobce činí pouhých 3,8 l/100 km.

Silnější turbodiesel 1.6 dCi s výkonem 130 koní pak bude dostupný nejen s pohonem předních, ale také všech kol (All Mode 4x4-i). Pouze tato motorizace může být spojena s automatickou převodovkou CVT, která prošla výraznou modernizací. Průměrná kombinovaná spotřeba má dosahovat 4,6 l/100 km, v případě pohonu všech kol 4,9 l/100 km.

Nissan Qashqai.


K verzi 4x4 se váže ještě jedna zajímavost: jako jediná bude nabízena s víceprvkovou zadní nápravou. Ostatní varianty mají pouze jednoduchou nápravu s torzní příčkou.

Řadu novinek samozřejmě najdeme v interiéru a na poli různých elektronických pomocníků. Qashqai může být vybaven například systémem pro hlídání mrtvého úhlu, rozpoznáváním dopravních značek, vyspělým parkovacím asistentem či systémem, který v případě hrozící kolize dokáže vůz zcela zastavit.

Nissan počítá se zahájením prodeje v únoru příštího roku, ceny a kompletní informace chce zveřejnit ještě v průběhu listopadu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů