Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan postavil reálné GT-R na dálkové ovládání. Auto se řídí gamepadem

Naše téma
Daniel Fuglevič | 11.10.2017
Nissan GT-R/C. | foto: Nissan
Ať už jste si v mládí hráli s autíčky na dálkové ovládání, nebo jste proseděli kus života před obrazovkou u legendárního Gran Turisma, Nissan teď představil opravdovou zajímavost, spojující oba světy.
Není zde žádný háček. Nissan ve spolupráci s firmou JLB design postavil opravdový Nissan GT-R, který lze ovládat dálkovým ovládáním. Proč? Jednoduše jako oslavu uvedení nového dílů herní série Gran Turismo s podtitulem Sport. Není tedy divu, že se auto ovládá bezdrátovým gamepadem konzole PlayStation 4.

Značka Gran Turismo již dlouhou dobu spolupracuje s Nissanem na programu hledání mladých talentů v motorsportu. Unikátní dálkově řízené GT-R/C si tak poprvé vyzkoušel Jann Mardenborough, který se díky podpoře Gran Turisma dostal od hraní videoher právě až k profesionálnímu závodění.

Nissan GT-R modelového roku 2011 byl rozsáhle upraven hlavně v oblasti řízení a ovládání hlavních prvků vozu. JLB design tak zajistil celkem čtyři robotické ovladače, jež mají na starosti pohyb volantem, změnu polohy voliče převodovky a modulaci plynového a brzdového pedálu. Všechnu elektronickou hatmatilku pak zpracovává vzadu umístěná řídící jednotka. Zajímavostí je, že onen gamepad od PlayStationu 4 nemusel být nijak upravován.

Aby nedošlo k jakékoliv nehodě či ztrátě kontroly, auto bylo vybaveno dvěma bezpečnostními systémy, jež mohly auto ihned zastavit. Dosah ovladače byl přitom měřen na vzdálenost 1 kilometru, takže přerušení signálu nepřicházelo v úvahu.

Jinak se vůz technikou pod kapotou nijak neliší od standardního vozu s dvakrát přeplňovaným 3,8litrovým šestiválcem o výkonu 552 koní (412 kW). I maximální rychlost zůstala na 315 km/h.

Jann Mardenborough se s Nissanem vydal zajet měřené kolo na britském okruhu Silverstone. Vůz přitom nesledoval skrze obrazovky či neseděl v autě za ním, ale dálkově řízené GT-R ovládal z malé helikoptéry, která automobil sledovala.

I přesto se nakonec pilotovi podařilo zajet čas 1:17.47, auto rozjet až na 210 km/h a okruh prosvištět průměrnou rychlostí 122 km/h. V podobném tempu je Jann schopný okruh zajet v klasicky řízeném a mnohem slabším Nissanu 370Z. Stále se ale jedná o respektu hodný čas, když přihlédneme k faktu, že samotná helikoptéra prý měla problém auto stíhat.

Přímo za volantem vozu by Mardenborough pochopitelně zajel několikanásobně lepší čas, každopádně ale muselo jít o naprosto úžasný zážitek, spojující realitu a videohry.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů