Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Neustále aktualizované mapy a tisíce aplikací. Systém Android míří do aut

Naše téma
Jan Markovič | 09.10.2019
dalších 7 fotek
Android Automotive OS na palubě elektrického Volva XC40. | foto: Volvo
Jako první ho bude mít na palubě elektrické Volvo XC40, které se představí za týden.
Pokud jste v poslední době seděli v nějakém moderním automobilu se zábavním systémem a navigací, určitě jste přemýšleli nad tím, proč je i v roce 2019 o poznání méně uživatelsky přívětivý než váš chytrý telefon. Pomalé reakce, těžké zadávání adresy, špatné informace o dopravě nebo nepřehledná grafika jsou v době moderních smartphonů ostudou. To by se ale teď mohlo změnit.

Google totiž dokončil práci na svém novém operačním systému Android Automotive OS, o kterém hovoří už od roku 2017. Jako první ho na palubu dostane plně elektrické Volvo XC40, které si odbude svou veřejnou premiéru 16. října, tedy přesně za týden.

Operační systém má logicky více přiblížit ovládání zábavního zařízení v autě mobilním telefonům. Dokazují to i první snímky a propagační video (najdete ho pod článkem), které ukazuje známé ikony, mapu i funkce. Například mapa má být díky Googlu neustále aktualizovaná a problém nebudou ani živé informace o stavu dopravy na cestě.

Velký potenciál má také možnost nakupovat aplikace přes obchod Google Play Store. Některé automobilky už nákup aplikací pro svůj operační systém umožňují, je ale velmi omezený. Google otvírá prostor pro vývojáře, kteří nakonec mohou udělat cestu autem o něco zajímavější. Podívejte se na následující video, takto by měl Android Automotive OS fungovat:

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů