Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Němci opět zpřísňují postihy řidičů. Pozor je teď třeba dávat hlavně na cyklisty

Naše téma
Radek Pecák | 28.04.2020
V Německu je třeba důsledně dodržovat odstup od cyklistů | foto: Michal Fanta
Zvyšují se taxy za překročení povolené rychlosti a zavádějí i nové dopravní značky
Zatím do Německa vyjíždějí jen pendleři a řidiči s nákladními vozy. I těch se ovšem týkají změny v dopravních předpisech, které právě dnes, tedy 28. dubna, začínají platit.

Skutečně vysoké ochrany teď budou požívat v této zemi cyklisté. Je jednoznačně stanoveno, že řidič, který chce jezdce na bicyklu předjet, musí ve městech dodržet boční odstup minimálně půldruhého metru a mimo obce jsou to dokonce rovné dva metry. Dosud legislativa uváděla v takových případech pouze povinnost řidiče dodržet "přiměřený odstup".

Stejně tak nová legislativa myslí na větší postihy těch řidičů, kteří cyklistům znepříjemňují život. Například tím, že zaparkují na cyklostezce. Obce pak pro cyklisty budou moci nově vyčlenňovat speciální zóny.

Cyklisty budou zvýhodňovat rovněž dvě nově zaváděné dopravní značky. První z nich je klasická zelená šipka umožňující i při červené na semaforu odbočení doprava. Tato ovšem bude takové počínání legalizovat jen řidičům bicyklů. Druhou pak je zákazová značka. Ta v místech svého umístění úplně zapovídá předjíždění cyklistů. Tuto značku, stejně jako novinku upozorňující na místo vyhrazené pro stání sdílených vozidel, přinášíme v naší galerii.

Spěch se opět prodraží
Jak se dalo očekávat, opět se zvedly pokuty za překročení rychlostních limitů. V Německu existuje přesný sazebník. Například překročení o maximálně deset kilometrů v hodině teď ve městě bude "za" 30 a mimo obec za 20 eur. Dále se taxy zvyšují vždy po pěti kilometrech v hodině. Za 11-15 kilometrů v hodině je to teď v obcích 50 eur, za 16-20 už 70 a tak dále. Navíc se za vyšší překročení (nad 21 kilometrů v hodině) přidělují body do karty řidiče a dokonce přijde měsíční zákaz řízení.

Dále se opět upřesňují předpisy týkající se záchranářských uliček v dopravní zácpě. Pokud ji opomenete vytvořit, tak vás čeká pokuta 200 eur. Pokud jí dokonce budete projíždět, například za sanitkou, tak je pokuta 240 eur. Navíc ale ještě dva body a měsíc bez řidičáku.

Nové pravidlo se týká nákladních automobilů. Ty budou smět ve městech na křižovatkách odbočovat pouze rychlostí chůze. Ta je specifikována je tempo mezi 7 - 11 kilometry v hodině. Pokuta za nedodržení je 70 eur.

O pět eur vyšší sumu bude policista vyžadovat, pokud zjistí, že využíváte mobilní aplikaci nebo navigaci s upozorněním na radary.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů