Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejoblíbenější ojetiny: Muži kupují Octavie, ženy a senioři berou Fabie

Naše téma
Redakce | 22.08.2014
Škoda Octavia | foto: Škoda Auto
Praha - Muži ve věku do 63 let v českých autobazarech nejčastěji kupují prostorná a pokud možno výkonná auta, ženy a senioři dávají přednost menším automobilům. Mezi nejvyhledávanější ojetiny patří vozy mladoboleslavské Škody, dalšími oblíbenými značkami jsou Ford a Volkswagen.
Vyplývá to z průzkumu společnosti AAA Auto, která zákazníky z roku 2013 rozdělila podle pohlaví a také do čtyř věkových kategoriích: 18 až 28 let, 29 až 45 let, 46 až 63 let, 63 let a více.

U mužů jasně zvítězila Škoda Octavia, která s přehledem dominovala hned ve třech věkových kategoriích, jen ve skupině 63 let a více se umístila na druhém místě. Předstihla ji zde pouze Škoda Fabia, a to zejména díky nižší ceně a menším nárokům seniorů na vozy. Zatímco u mužů ve věku do 63 let obsazovala Fabia druhé místo, v ženské kategorii jí patří všechna prvenství.

V závěsu za škodovkami si své pozice pevně drží značky Ford a Volkswagen, jejichž modely Focus, Mondeo, Passat a Golf jasně opanovaly 3. až 5. pozice napříč všemi kategoriemi. Konkurovat těmto třem značkám dokázala jen trojice francouzských zástupců: ženy ve věku 46 až 63 let mají na 3. příčce Peugeot 206, zatímco v mužské kategorii nad 63 let obsadily 3. až 5. místo modely Renault Laguna, Renault Thalia a Citroen Saxo.

Muži obecně dávají přednost prostorným vozům a kombíkům. „Tím se jasně potvrzuje způsob, jakým muži vozy vybírají. Volí velká a pokud možno výkonná auta," říká generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová. „Ženy volí zejména menší a praktické kompaktní vozy s moderním vzhledem, u kterých nerozhoduje výkon či značka. Ohlížejí se především na bezpečnost, ale také na detaily," doplňuje.

Průměrná cena ojetého vozu na českém trhu se letos v pololetí meziročně zvýšila na 198 000 Kč, přičemž český muž v produktivním věku symbolizující první tři kategorie, tedy 18 až 63 let, utratí za ojeté auto v průměru 126 000 Kč. Ženy zaplatí o 10 tisíc méně. Celková průměrná cena prodávaného vozu v AAA Auto je v současné době 179 104 Kč a vzrostla oproti poslednímu čtvrtletí roku 2013 již o 16 procent.

Nejoblíbenější barvou je v případě ojetin stříbrná, kterou následují zejména černá a modrá.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů