Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejaerodynamičtější auto světa je na prodej. I když je ojetina, stojí jako nové

Naše téma
Jan Markovič | 24.10.2018
dalších 32 fotek
Volkswagen XL1 - tento kus je na prodej | foto: Silverstone Auctions
Volkswagen XL1 se chlubil extrémně nízkou spotřebou 0,9 litru nafty na 100 kilometrů. Vzniklo jen 250 kusů. A teď je jeden na prodej.
Pokud jste si dělali před čtyřmi lety zálusk na kosmické auto Volkswagen XL1, ale nedostalo se na vás, máte teď druhou šanci. Z vozu, který zaujal nevšední karoserií, kamerami místo zpětných zrcátek a vzhůru otevíranými křídlovými dveřmi, se za pár let stala rarita a má sběratelský potenciál. Proto se očekává, že teď, když jeden kus míří do aukce, bude o něj enormní zájem.

Volkswagen XL1 v roce 2014 šokoval svět nejen svým vzhledem, ale i parametry, kterými se chlubil. Auto s karoserií vyrobenou z uhlíkového vlákna a koly z magnesia se totiž zapsalo jako nejaerodynamičtější sériově vyráběné vozidlo na světě s koeficientem Cd 0.189.

Poháněl ho vznětový dvouválec spojený s elektromotorem. Auto nemělo sice závratné zrychlení (jen 12,7 sekundy na 100 km/h) a maximální rychlost 160 km/h, zato mu v evropském měrném cyklu vyšlo neuvěřitelných 0,9 litru nafty na 100 km. Stalo se tak navíc prvním sériovým autem světa se spalovacím motorem se spotřebou pod litr paliva. V kuloárech se tehdy šuškalo, že tímto modelem chtěl Ferdinand Piëch vyvážit extrémně žravé Bugatti Veyron.

Volkswagen XL1


Volkswagen XL1 byl ale ještě exkluzivnější než Veyron, vyrobilo se ho jen 250 kusů. Minimálně jeden kus jezdil v Česku, auto ale přišlo na zhruba tři miliony korun. Teď míří jeden prakticky nový model do aukce. A odhadní cena prodeje se pohybuje kolem stejné částky, jakou stál jako nový. Možná ale výsledek bude ještě vyšší. XL1 je na prodej přes síň Silverstone Aucitons.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů