Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Srážka s chodcem často končí tragicky. Řidiči je většinou v šeru vůbec nevidí

Naše téma
Jaroslav Perdoch | 22.11.2023
Chodci by měli být opatrní i na parkovištích před obchody. Pro řidiče se často stávají neviditelnými. | foto: Deník/Jaroslav Perdoch
Nosit za snížené viditelnosti reflexní prvky ve městech sice není povinné, ale podle odborníků více než vhodné. Většina řidičů po nehodě s chodcem uvedla, že ho neviděla vůbec nebo pouze na poslední chvíli. Přitom například reflexní pásky jsou viditelné až na 200 metrů.  
V podzimním počasí, kdy je mlha, prší a dny se zkracují střetů vozidel s chodci přibývá. K nehodám dochází nejčastěji v podvečerních a večerních hodinách, ale také po ránu, kdy ještě není denní světlo. 

Viditelnost chodců lze zlepšit pomocí vhodně zvolené barvy oblečení, nášivek a doplňků ze speciálních materiálů. „Nejúčinnějšími prostředky ke zvýšení vlastní viditelnosti jsou fluorescenční a reflexní materiály. Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla, reflexní materiály pak za tmy a za snížené viditelnosti tím, že odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů,“ uvedla Martina Jablońská z moravskoslezské policie.

I ve městě je vhodné nosit reflexní prvky:

Záchranáři nedávno informovali o třech vážných nehodách, které se staly v rozmezí několika hodin v podvečerním a večerním čase v Ostravě, Karviné a na Bruntálsku. V Rýžovišti na Bruntálsku zemřela po střetu s autem jednatřicetiletá chodkyně. V Ostravě utrpěla dvaaosmdesátiletá seniorka závažné poranění hlavy a hrudníku. „Byla v přímém ohrožení života a po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče předána v ostravském traumatologickém centru,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

V Karviné vozidlo zachytilo devětašedesátiletou ženu. Utrpěla mnohočetná poranění hlavy, hrudníku a dolních končetin. „Byla uvedena do umělého spánku,“ dodal Humpl.

A potvrdil, že záchranáři v tomto období zaznamenávají každoročně vyšší počet podobných nehod. „Vyzýváme proto chodce i motoristy, aby byli opatrní a dodržovali pravidla silničního provozu a pohybu za tmy na vozovkách,“ uzavřel mluvčí s tím, že je vhodné při pohybu na silnici, zejména mimo chodníky, použít oděv s reflexními prvky. Svůj účel splní i baterka.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů