Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nervozita a zmatek. Před Vánoci přibývá nehod na parkovištích obchodních center

Naše téma
Miroslav Elsnic | 16.12.2023
Parkoviště. Ilustrační foto. | foto: Deník/Milan Krčmář
Plná obchodní centra znamenají plná parkoviště. V silném provozu vznikají častěji nehody. Právě parkoviště u velkých obchodních center jsou ve vánočním čase, kdy lidé nakupují dárky, jedním z nejrizikovějších míst pro řidiče. Velmi často je příčinou nehody nerespektování jednoho základního pravidla, a sice přednosti zprava.
Právě nedání přednosti stálo za dopravní nehodou, jejíž nechtěnou účastnicí se stala Petra Soukupová. Naštěstí to odnesly jen plechy. "Byl to mžik. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Auto jsme však museli odvézt do servisu, kde pár dnů bylo. Navíc toho papírování. Docela nám to zkomplikovalo přípravy na Štědrý den,“ vylíčila řidička.

Nehod u velkých obchodních center přibývá. Jen za poslední dva roky se u tří pražských obchodních center, konkrétně Westfield Chodov, HomePark Zličín a OC Nový Smíchov, stalo až dvě stě střetů s celkovou škodou za téměř jedenáct milionů korun. „Čtvrtina nehod spadá však do období kolem Vánoc,“ sdělil vedoucí analýz České kanceláře pojistitelů Petr Jedlička.

Počty nehod na parkovištích rostou i v krajských městech. „Riziková jsou období adventu také parkoviště například Avion Shopping Parku v Ostravě, obchodního centra Forum v Ústí nad Labem, OC Čepkov ve Zlíně či OC Fontána v Karlových Varech. Zajímavostí přitom je, že u Prahy je z časového rozložení statistik vidět jasný nápor v předvánočním období, zatímco v regionech počty nehod u nákupních center rostou i po Vánocích, kdy přicházejí na řadu výprodeje,“ doplnil Jedlička.

Řidiči jsou často nervózní při hledání volného místa a často na parkovištích tápou a hledají výjezd. „Pro mnohé řidiče je intenzivní provoz na komplikovaných, často podzemních nebo krytých parkovištích nepříjemným rébusem. Navíc parkoviště nákupních center a komunikace v bezprostředním okolí nejsou často svou infrastrukturou připraveny na takovou intenzitu dopravy, kterou s sebou přináší adventní čas,“ upozornil Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je provozovatelem Portálu nehod.

Nejčastější příčinou kolizí jsou střety na křižovatkách parkovišť. Šoféři totiž zapomínají, že i na parkovacích plochách platí pravidlo přednosti zprava. „Řidiči pravidlo nedodržují, nerespektují, mají pocit, že přednost mají ti, kdo jedou rovně nebo po komunikaci směřující ven či dovnitř, a zapomenou, že přednost v jízdě se i zde určuje stejně jako na ostatních komunikacích – značkou nebo častěji pravidlem přednosti zprava,“ vysvětlil Chalas.

To, že šoféři zapomínají na pravidlo pravé ruky, není náhoda. Může za to nadměrné množství dopravních značek u silnic. Příkladem jsou křižovatky v odlehlých lokalitách s malým provozem. Přednost je tu značená dopravními značkami, přitom by stačilo zavedení pravidla pravé ruky.

„Řidiči se tak spoléhají na značky a na pravidlo mohou zapomínat. Dobrým příkladem je v tomto Francie. Zde ve velkém přestali používat značku Dej přednost v jízdě. Řidiči začali být více pozorní a nehod ubylo,“ sdělil mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.

Nejrizikovější parkoviště nákupních center

• OC Westfield Chodov (Praha): 80 nehod, škoda 3,39 milionu korun
• OC Nový Smíchov na Andělu (Praha): 62 nehod, škoda 3,99 milionu korun
• HomePark Zličín (Praha): 70 nehod, škoda 3,62 milionu korun
• Avion Shopping Park (Ostrava): 70 nehod, škoda 2,37 milionu korun
• OC Forum Ústí nad Labem (Ústí nad Labem): 40 nehod, škoda 1,12 milionu korun
• Obchodní centrum Fontána (Karlovy Vary): 26 nehod, škoda 709 tisíc korun
• Nákupní centrum Čepkov (Zlín): 36 nehod, škoda 700 tisíc korun

zdroj: Portál nehod, statistika za poslední dva roky
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů