Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ignorace a nepozornost. Za nehody na přejezdech mohou v drtivé většině řidiči

Naše téma
Miroslav Elsnic | 28.02.2024
Nehoda na železničním přejezdu v Olomouci, 20. dubna | foto: Policie ČR
Pětatřicet lidí zemřelo loni při nehodách na železničních přejezdech. Stejně tomu bylo i v roce 2022. Podle expertů je jedním z důvodů neklesajícího počtu nehod na přejezdech i jejich tragických následků nesoustředěnost a zbytečné riskování řidičů. Evropská agentura pro železnice uvádí, že vina při střetu vlaku s vozidlem jde v 98 procentech za motoristy.
V Česku se počet nedaří dlouhodobě snížit počet nehod na železničních přejezdech. Jen v loňském roce řešila Drážní inspekce celkem 158 mimořádných událostí, při kterých zemřelo 35 lidí a dalších 103 jich bylo zraněno. Čísla jsou ve srovnání s rokem 2021 dokonce vyšší. Před dvěma lety zemřelo na přejezdech 29 lidí a 69 jich bylo zraněno.

Podle Evropské agentury pro železnice, je vina při střetu vlaku s vozidlem v 98 procentech za motoristy. Řidiči totiž ignorují blikající červená světla, často se před vjezdem na přejezd ani nerozhlédnou, ačkoliv jim to ukládá zákon. „Lidé příliš spěchají a nevěnují se řízení. Přitom příčinou téměř pětiny nehod v Česku je nevěnování se plně řízení vozidla,“ upozornil dopravní expert Roman Budský.

Vytipované železniční přejezdy budou kontrolovat experti. „V loňském roce Drážní úřad provedl celkem 548 státních dozorů na infrastruktuře. Nejčastěji byly kontrolovány právě železniční přejezdy. Konkrétně se jednalo o rozhledové poměry, technický stav přejezdové konstrukce či úroveň zabezpečení. Pokračovat v tom budeme i letos,“ zdůraznil ředitel provozní sekce Drážního úřadu Miroslav Hron.

Správa železnic kvůli „podezřelým“ nehodám kamionů v poslední době prověří výškové poměry mezi tratí a vozovkou. „Chceme iniciovat jednání se všemi, kterých se případné úpravy komunikací týkají, abychom našli společné řešení a dosáhli nápravy,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Navíc do budoucna by mělo v Česku přejezdů ubývat. Nyní jich je cirka 7700, do roku 2030 by to mělo být o čtyři sta méně. Odstraněné by měly být nejen ty nebezpečné, které nahrazují mimoúrovňová křížení železnice a silnice, ale i ty téměř nepoužívané.

Přísnější tresty za porušování pravidel vjezdu na přejezd obsahuje také novela zákona. Policisté mohou od ledna udělit hříšníkovi, který bude ignorovat blikající výstražná světla, pokutu v rozmezí od 4500 do 5500 korun (do konce roku 2023 to bylo do 5000 korun). Ve správním řízení mu hrozí sankce až 25 tisíc korun. Řidič kromě toho „získá“ šest trestných bodů, už však za tento přestupek nemůže přijít o řidičský průkaz. Zatímco před novelou bodového systému za něj hrozil zákaz řízení až na šest měsíců, nyní se takového trestu šoféři obávat nemusejí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů