Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Depo Moto Art v Plzni: k vidění jsou desítky Pragovek a možná bude i Ferrari

Naše téma
Pavel Bouda | 22.01.2024
dalších 47 fotek
Bývalá trolejbusová hala v plzeňském DEPO2015 je plná automobilových a motocyklových veteránů, majících mnohdy zajímavou historii | foto: Deník/Pavel Bouda
Unikátní ucelená sbírka padesáti vozů Praga legendárního sběratele Emila Příhody dominuje nově otevřenému muzeu Depo Moto Art v Plzni. Dalším lákadlem je také osobní vůz herečky Lídy Baarové Praga Lady či auta, která si zahrála v českých filmech, například sanitku z filmu Sestřičky nebo osobní vůz z filmu Musíme si pomáhat. Zvláštní místo pak mají v hale vojenské vozy, motocykly a zbraně používané za 2. světové války americkou armádou při osvobozování Plzně.
Muzeum Depo Moto Art v Plzni se nachází ve zrekonstruované bývalé trolejbusové hale. Jeho stěny zdobí obrazy ze sbírek akademického malíře Pavla Holého nebo artové obrazy, které pro tyto účely zapůjčil Josef Rataj. 

„Máme tu například osobní vůz herečky Lídy Baarové Pragu Lady a nyní k němu přibyl i její dobový kostým z reklamy na Pragu Baby, zapůjčený z barandovských ateliérů," uvedla průvodkyně a zároveň ředitelka Nadačního fondu Plzeň sobě Kristýna Nachtman Švédová.

Muzeu dominuje unikátní ucelená sbírka padesáti vozů Praga:

Mezi veterány stojí i sportovní retro automobil Gordon, vyrobený v Plzni nebo prezidentské vozy, například T. G. Masaryka nebo Klementa Gottwalda. K vidění jsou tu ale i zajímavé cyklistické exponáty. Od dobových bicyklů až po kolo Jana Řehuly z olympiády v Sydney v roce 2000 nebo speciál Romana Kreuzigera, na kterém se stal v roce 2004 mistrem světa. Ten doprovází i fotografie od Markéty Navrátilové, světové fotografky, fotící oficiálně jako jediná žena Tour de France.

„Rádi bychom naše sbírky zhruba každé dva měsíce doplňovali a obměňovali. V souvislosti s právě uváděným filmem Ferrari plánujeme, že sem dopravíme i dobový závodní vůz této značky,“ doplnil patron projektu a předseda Nadačního fondu Plzeň sobě Roman Jurečko.

„Mezi těmi skvosty si kupodivu nejvíc vážím busty generála Pattona. To je moje srdcovka, protože si pamatuju, jak jsme ve škole o tom, kdo Plzeň osvobodil, nesměli vůbec mluvit. Bustu odlila po smrti akademického sochaře Jaroslava Bokra jeho rodina. Je to hold americké armádě,“ dodal Jurečko s tím, že jeho favoritem je i sbírka motorek Petra Hošálka, se kterými jejich majitel objel skoro celý svět.

Návštěvníci se jezdí dívat na automobilové a motocyklové skvosty i z poměrně velké dálky. „Jsem tu s přítelem, objíždíme po Čechách různá muzea a díváme se na tyhle historické krasavce. Je to líbivé, když někdo takhle zachovává historii. Přítel tomu rozumí a já se jen kochám. Zaujaly mě ty pragovky, jsou v úplně úžasném stavu. Rarity jsou i v motorkách. A ty kabriolety jsou taky pěkný, to vždycky říkám, jak by mně to v nich slušelo,“ směje se pětačtyřicetiletá Julie z Poděbrad.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů