Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Monitorovací vůz je při rozdávání pokut nekompromisní. Výmluvy a sliby nepomohou

Naše téma
Martin Singr | 16.01.2024
dalších 11 fotek
To je ono - auto, které bude v Jihlavě monitorovat nejen modré zóny. | foto: Deník/Martin Singr
Výmluvy, sliby, prosby a v některých případech i hysterický pláč. Způsoby, jak se pokusit obměkčit strážníka, vypisujícího pokutu za špatné parkování nebo za nezaplacení parkovného. Ovšem v Jihlavě je těmto scénám konec. Ulice města totiž projíždí auto s kamerami, a to je při pokutování naprosto nekompromisní. 
Kontroly a pokutování provádí monitorovací vozidlo od 15. ledna. Auto přestupek vyfotí a pošle k dalšímu řešení. „Nebude už dvojí metr, podmínky budou pro všechny stejné,“ komentoval změnu radní pro dopravu David Beke.

Monitorovací auto projíždí Jihlavou:

Podle radnice pravidla parkování dodržuje kolem devadesáti procent řidičů. Také se stává, že zhruba jedno auto ze sta má sice zaplacené parkování, ale pro jinou oblast nebo režim. Problém může být také při zadávání registrační značky. Řidiče totiž může přijít draho i drobná chyba, například když zamění písmeno O za nulu či I za jedničku. Nebo udělá obyčejný překlep.

„Systém to klíčuje velice obtížně. My ho budeme vylepšovat, ale přesmyčka dvou znaků je rozpoznatelná jen velice obtížně,“ vysvětlil tvůrce parkovací koncepce Dalibor Pituch.

Chybně zadaná registrační značka nebo oblast je pak považovaná za přestupek. Systém nijak nezohledňuje, že řidič měl snahu zaplatit. „Pokuta samozřejmě přijde, ale vždy je tam na závěr úředník a pokud je evidentní, že to je chyba, tak záleží na domluvě,“ uvedl primátor Jihlavy Petr Ryška. Úředníkovi ale nikdo nemůže nařídit, aby tyto chyby akceptoval, rozhodnutí bude na něm a na konkrétní situaci. Podobným komplikacím se dá vyhnout placením parkovného přes aplikaci v mobilním telefonu.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů