Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rychlá jízda je baví. Mladí a nezkušení řidiči na silnicích zbytečně riskují

Naše téma
Miroslav Elsnic | 17.01.2024
Policejní kontrola. Ilustrační foto. | foto: Policie ČR
Mladí a nezkušení řidiči do 24 let jsou z pohledu nehodovosti nejrizikovější skupinou na silnicích. Chybí jim totiž zkušenosti nejen z provozu, ale také s chováním auta v krizových momentech. Navíc kromě toho velmi často zbytečně riskují nejen rychlou jízdou, ale i nevěnování se řízení. Někteří za to zaplatí i životem.
Každá jedenáctá oběť dopravní nehody letos patřila do kategorie začínajících řidičů s méně než pětiletou praxí. Celkem minulý rok na silnicích zahynulo 455 lidí. „Z celkové populace řidičů se jedná o skupinu pouze tří procent. Přesto tito řidiči způsobí cirka jedenáct procent všech dopravních nehod. Nepoměr jasně říká, že je třeba směřovat úsilí ke vzdělání začínajících řidičů,“ zdůraznil ministr dopravy Martin Kupka.

Mezi hlavní příčiny tragických nehod patří podle statistik přejetí do protisměru, nepřizpůsobení rychlosti stavu silnice a nevěnování se řízení. Právě rychlá jízda je jeden z největších problémů mladých řidičů. V této kategorii je příčinou dopravních nehod v téměř 30 procentech. 

„V našem průzkumu zhruba sedmadvacet procent mladých řidičů přiznalo, že je rychlá jízda zkrátka baví a je to pro ně adrenalin,“ upozornil několikrát výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jan Matoušek. 

Situace se však podle policejních dat začíná zlepšovat. Klesá počet mladých řidičů, kteří zaviní nehodu. „Jestliže jsme před pěti až šesti lety hovořili o tom, že zhruba dvacet procent dopravních nehod se smrtelnými následky zaviní mladí, respektive začínající řidiči, dnes je toto číslo nižší. Pohybujeme se zhruba kolem dvanácti procent,“ sdělil první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch.

Podle něj pomáhají preventivní programy, a to nejen ty policejní. „Práce se začínajícími řidiči přináší ovoce. Policie proto bude i v letošním roce klást na preventivní aktivity veliký důraz. Stále umírá na silnicích zbytečně moc lidí,” podotkl Lerch.

I letos se tak budou moci začínající řidiči zúčastnit projektu Start Driving. Pořádá ho Česká kancelář pojistitelů spolu s Asociací autoškol České republiky a Asociací center pro zdokonalovací výcvik řidičů. „Během celodenního kurzu si šoféři na polygonu a ve svém voze vyzkouší krizové situace, které mohou nastat v provozu – brzdění v různých rychlostech a na různých površích, smyk či rychlý a bezpečný vyhýbací manévr,“ upřesni předseda Asociace autoškol Aleš Horčička.

Kampaň Zkratky:

Chybět nebude ani školení od dopravních psychologů. Spolu s řidiči rozebírají vždy konkrétní nehody a poukazují na reálné chyby v provozu. V lednu spustí policie novou kampaň nazvanou Zkratky. Cílovou skupinou budou nejen mladí řidiči. Nové mini pořady, televizní reklama a dokumenty upozorní na negativní důsledky užívání alkoholu a návykových látek. „V únoru se policie připojí k akci Suchej únor. Chceme tím ukázat na zodpovědný přístup ke konzumaci alkoholu a řízení,“ dodal Lerch. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů