Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes představil novou třídu A. Novinka dostala i prvky z vrcholné S-Klasse

Naše téma
Daniel Fuglevič | 05.02.2018
dalších 20 fotek
Mercedes-Benz třídy A. | foto: Mercedes-Benz
Čtvrtá generace hatchbacku třídy A přichází s novým zevnějškem, úplně odlišným interiérem a rovněž hromadou technologií, na které u malých vozů této kategorie stále ještě nejsme zrovna zvyklí. 
Vzhledově se nová třída A více přibližuje současnému směřování designu Mercedesu a přední maskou hodně připomíná nedávno představené CLS. Přední světlomety mají skoro trojúhelníkový tvar a samotná příď směřuje více k zemi, čímž vypadá agresivněji. Nové světlomety najdete rovněž vzadu, kde je i nový nárazník s dvojicí falešných koncovek výfuku.

Rozvor „áčka“ narostl o 30 mm vůči předchozí generaci a zvětšila se taktéž šířka o 14 mm. I díky tomu novinka nabízí více prostoru uvnitř, včetně většího místa v oblasti ramen a hlavy. Na délku novinka měří 4419 mm, na šířku 1796 mm, na výšku 1440 mm a rozvor má 2729 mm. Navýšil se taktéž objem zavazadlového prostoru o 29 litrů na celkových 370 litrů. 

Ke zlepšení komfortu má pomoci i upravený podvozek, u něhož lze za příplatek dostat adaptivní tlumiče, jejichž charakteristika se mění podle zvoleného jízdní režimu.

Pod kapotou se objevuje pár nových motorizací. První je 1,4litrový přeplňovaný čtyřválec o výkonu 163 koní (120 kW) a točivém momentu 250 Nm, který bude k mání s manuální šestistupňovou převodovkou nebo sedmistupňovým automatem. Dále přichází dvoulitrový čtyřválec s turbem, výkonem 224 koní (163 kW) a nejvyšším točivým momentem 350 Nm, u něhož je dostupná pouze automatická převodovka.

Mezi naftovými motory se pak ukazuje 1,5litrový čtyřválec s turbem, jenž produkuje 115 koní (85 kW) a 260 Nm. Ten je rovněž spojen s automatickou sedmistupňovou skříní. Mercedes zmiňuje, že tato nabídka nových motorů bude později ještě rozšířena.

Standardně je třida A vybavena pohonem předních kol, nicméně zájemci mohou v příplatkové výbavě zvolit pohon všech kol 4Matic.

Interiér novinky jsme viděli už dříve, takže není překvapením, že se designem a použitou technikou skoro vyrovnává vyšším sedanům od Mercedesu - tedy v těch nejdražších verzích. Podle současného trendu značky tak můžete mít dle zvolené výbavy na palubní desce buď pár 7palcových displejů, kombinaci 7palcového a 10,25palcového displeje nebo dvojici 10,25palcových displejů, z nichž je vytvořena na první pohled nepřerušovaná digitální širokoúhlá přístrojová deska.

Jako první Mercedes pak třída A dostala zbrusu nový infotainment systém MBUX, který můžete ovládat dotykově přes displeje, příplatkovým touchpadem nebo systémem hlasového ovládání, který řidič jednoduše aktivuje frází „Hey, Mercedes“. Uvidíme, jestli a jak bude tato funkce počeštěna.

Ke všemu „áčko“ dostává širokou nabídku asistenčních systémů, na které jsme zvyklí spíše z limuzíny třídy S. Dokonce i malý hatchback tak nyní umí jezdit v částečně autonomním režimu, sám měnit rychlost jízdy, zpomalovat u křižovatek či měnit jízdní pruhy a sledovat dění kolem vozidla.   

Prodej nového Mercedesu-Benz třídy A bude zahájen v březnu. Ceny prozatím ještě nebyly zveřejněny.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů