Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

McLaren představil duchovního nástupce F1

Naše téma
Jiří Švamberk | 26.10.2018
dalších 14 fotek
foto: McLaren
Vznikne omezená série, která už je ale stejně rozebraná. Ale víte, proč je tak ošklivý?
McLaren se už řadí mezi největší esa na poli supersportovních a hypersportovních automobilů a za poslední tří roky představil u něj dříve nevídané množství nových modelů. Teď představuje duchovního nástupce legendárního McLarenu F1, kterému dal jméno Speedtail.

Konkurent nikoho menšího, než Bugatti Chiron je podle výrobce schopen jet rychlostí 402 km/h. Za tyto schopnosti chce McLaren necelé 2 miliony eur.

McLaren Speedtail vypadá poněkud zvláštně, až ošklivě, ovšem za tímto vzhledem stojí zřejmé důvody. Zatímco Chiron spoléhá na brutální sílu čtyřikrát přeplňovaného W16, Speedtail hraje spíše na aerodynamickou notu. Z toho důvodu má vpředu zakrytá kola, která proudící vzduch směřují na ta správná místa.

Aerodynamika hraje prim na všech frontách. Speedtail má místo vnějších zpětných zrcátek dvojici výklopných kamer, které při zvolení na rychlost orientovaného jízdního režimu Velocity zajedou do karbonové karoserie a dále tak snižují součinitel odporu vzduchu. V tu stejnou chvíli se McLaren Speedtail sníží o 35 milimetrů. Podobně jako Bugatti, také Speedtail využívá vzadu výsuvného aerodynamického mechanismu na obou stranách zadní části, který pomáhá vozu decelerovat, případně zvyšuje přítlak na zadní nápravě.

McLaren Speedtail dosahuje výkonu 1050 koní, které jsou dílem zážehového spalovacího motoru a elektromotoru. Co však přesně hybridní pohonnou jednotku tvoří, není oficiálně potvrzeno. S největší pravděpodobností jde o variantu dvakrát přeplňovaného 4itrového V8, který pohání také model Senna. Díky svému hnacímu ústrojí je McLaren Speedtail schopen akcelerovat z 0 na 300 km/h za 12,8 sekundy, což je o 2,7 sekundy rychlejší, než McLaren P1.

Že jde skutečně o nepřímého následovníka modelu F1 dokazuje rozmístění kabiny, kdy řidič sedí uprostřed a další dva vedle sebe za ním. Úložné prostor jsou dva – vpředu a vzadu, přičemž majitelé k vozu dostanou také speciální sadu zavazadel, které do vymezeného prostoru dokonale pasují.

McLaren vyrobí pouze 106 exemplářů tohoto vozu a všechny už jsou zamluveny. První kusy ke svým majitelům dorazí v roce 2020.

V galerii si můžete nový McLaren detailně prohlédnout.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů