Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda se spalovacích motorů nechce vzdát ani v budoucnosti

Naše téma
Jiří Švamberk | 02.12.2018
dalších 31 fotek
foto: Mazda
I nadále hodlá vyvíjet zážehové, vznětové i rotační pohonné jednotky.
O tom, že elektromobily a elektrifikované automobily jsou daleko ekologičtější, než srovnatelné vozy poháněné spalovacím motorem, není třeba polemizovat. Polemizovat se ale dá nad tím, jak ekologická je výroba ekologického vozu a energie pro jejich pohon. Existují výjimky, jako například lipský závod BMW, nicméně v obecném kontextu je výroba elektromobilů z ekologického hlediska dost náročná. 

A přesně tohle téma v Los Angeles rozebíral Ichiro Hirose, šéf vývoje pohonných jednotek Mazda, v rozhovoru pro magazín CarAdvice.

Hirose vyslovil myšlenku, podle níž na světě existují regiony, kde se elektromobily rozhodně vyplatí, protože tamější elektrická energie je získávána z větší části z obnovitelných zdrojů. V jiných oblastech je situace jiná, a tudíž spalovací motory dávají větší smysl, jelikož výroba elektřiny fosilními palivy by ve výsledku přinesla větší množství C02.

Konečně tuhle informaci vyslovil také někdo z vysokých představitelů některé automobilky.



Hirose věří, že moderní spalovací motory mají své rezervy a mohou být o dalších 30 % úspornější, než jsou nyní. A to samé si myslí o vznětových motorech.

Mazda je nyní na koni, protože má nový motor kombinující technologii zážehových a vznětových motorů, který pokud se osvědčí, přinese do světa motorů s vnitřním spalováním doslova revoluci. Pokud by tomu tak bylo, bude Mazda finančně silná, což by mohlo přinést vzkříšení rotačního motoru. Aktuálně Mazda pracuje na tomto motoru jako na prodlužovači dojezdu elektrifikovaných modelů.

V galerii se můžete podívat na novou Mazdu3, kterou jako první bude unikátní motor Skyactiv-X pohánět.  
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů