Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Maserati nadopovalo své SUV. Levante Trofeo jezdí až třístovkou

Naše téma
Redakce | 29.03.2018
dalších 6 fotek
Maserati Levante Trofeo | foto: Maserati
Maserati včera na mezinárodním autosalonu v New Yorku odhalilo vrcholnou verzi svého SUV. Nové Levante Trofeo osazené osmiválcovým motorem se chlubí zrychlením z nuly na stovku za pouhé 3,9 sekundy a nejvyšší rychlostí 300 km/h.
Model Levante Trofeo je jednoznačně jedním z nejrychlejších SUV, jaká kdy vznikla. Nejvyšší rychlost činí 300 km/h. Díky vynikajícímu poměru hmotnosti a výkonu je vůz schopen zrychlit z klidu 100 kilometrů za hodinu za 3,9 sekundy a zpět zcela zastavit na pouhých 34,5 metrech.

Umožňuje mu to vidlicový osmiválec 3.8 Twin Turbo, jenž ve spojení s inteligentním pohonem všech kol Q4 ohromuje svými parametry. Výkon vrcholí hodnotou 590 koní při 6250 otáčkách, točivý moment s maximem 730 Nm je k dispozici již při 2250 otáčkách.

Motor se zároveň pyšní nejvyšším litrovým výkonem (156 koní na litr) ze všech jednotek, které kdy Maserati vyrobilo. Vyrábí se ručně u značky Ferrari v italském Maranellu. Úprav se dočkal také podvozek. Pod výrobce by měl snoubit pohodlí vozů třídy gran turismo s výkony supersportovních automobilů.

„Říká se, že kdo seje vítr, sklízí bouři,“ uvedl šéf Maserati Tim Kuniskis s odkazem na název Levante, který označuje vítr ve Středomoří. Už při vývoji původního modelu Levante prý konstruktéři věděli, že vůz má značné výkonnostní rezervy. 

Vrcholné provedení Trofeo je patrné i zvnějšku. Úpravy se zaměřily zejména na spodní část přídě a zadní nárazník, s nimiž ladí 22palcová kola z kovaného hliníku s největšími ráfky v historii značky. Postranní vstupy vzduchu v přídi dostaly novou, agresivnější vizáž, kterou zvýrazňují dvě aerodynamická křidélka. K optimalizaci proudění vzduchu slouží detaily z karbonového vlákna.

Zadní část také vypadá širší a svalnatější. Spodní spoiler je zhotoven v barvě karoserie a dává vyniknout čtveřici oválných koncovek výfuku. Mimořádnost vozu by měla podtrhovat řada detailů z karbonu s lesklou povrchovou úpravou, jako jsou přední spoiler, součásti předních vstupů vzduchu, výplně prahů a zadní spoiler v dolní části nárazníku. Všechny tyto úpravy dodávají vozu závodní vzhled.

Tvůrci interiéru se pochlubili zejména kůží Pieno Fiore, která je velmi jemná a ryze přírodního původu. Také vnitřek vozu ozvláštňuje karbon. Noví majitelé se mohou těšit na zvukovou aparaturu Bowers & Wilkins se 17 reproduktory, prostorovým zvukem a 1280wattovým zesilovačem.

Novinkou je jízdní režim Corsa. Ten zlepšuje reakce motoru tím, že při akceleraci otvírá klapky ve výfukovém potrubí a zrychluje přeřazení. Po aktivaci se také sníží světlá výška vzduchového pérování, tlumiče se přepnou do sportovního režimu a inteligentní pohon všech kol se sladí s protiprokluzovým a stabilizačním systémem.

Výroba modelu Levante Trofeo začne v modernizované továrně Mirafiori v italském Turíně letos v létě. Nejrychlejší Levante v dějinách značky je v první řadě zaměřeno na zámořské exportní trhy v čele se Spojenými státy a Kanadou.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů