Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vrátí se MotoGP na Masarykův okruh? A co F1? Prostor pro Brno je, říká Šťovíček

Naše téma
Milan Novotný | 11.02.2024
Jan Šťovíček chce přivést do Česka nejprestižnější šampionáty | foto: se svolením Autoklubu ČR
Pojede se opět mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu? A co nejprestižnější motoristická disciplína formule 1? Prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček je v tomto směru mírným optimistou. Masarykův okruh patřil po desetiletí neodmyslitelně do programu silničního šampionátu, ale od roku 2020 motocyklové hvězdy na Moravě chybí.
„Těžko se dá něco slibovat. Na druhou stranu promotér šampionátu Dorna ohlásil, že z kalendáře vypadla Velká cena Argentiny a dá se očekávat, že ani letos se nepojede v Kazachstánu,“ zmínil prezident Autoklubu ČR, člen Světové rady motorsportu Mezinárodní automobilové federace a dlouholetý člen představenstva Mezinárodní motocyklové federace Jan Šťovíček na nedávném vyhlášení mistrů světa a Evropy v autokrosu a rallycrossu.

„Dva plánované podniky budou chybět a není mnoho okruhů, které by byly připraveny okamžitě uspořádat velkou cenu. Myslím tedy, že pro Brno prostor je a Česku by návrat do MotoGP slušel,“ pokračoval.

Jak to vypadá s Brnem? Tuto otázku vždy podle svých slov slyší Jan Šťovíček, když se setká se šéfem Dorny Carmelo Ezpeletou. „Na jižní Moravě se dlouhé roky konala velice úspěšná velká cena. Zájem vrátit se určitě je. Opět by to přilákalo davy fanoušků z celé Evropy a jednalo by se o skvělou propagaci naší země. Uvidíme, jak se situace vyvine, ale vyloučené to rozhodně není,“ prohlásil funkcionář.

Podle jeho mínění existuje i šance, že by se na Masarykově okruhu mohly prohánět i vozy formule 1. „Spekuluje se o tom. Dokonce bývalý slavný pilot Emerson Fittipaldi se vyjádřil v tom smyslu, že v Brně je krásný okruh. Taková akce má mimořádný potenciál. Nejen sportovní, ale i ekonomický,“ uvedl prezident Autoklubu ČR.

Formule 1 by byla pro Českou republiku výbornou reklamou. Zájem diváků je obrovský. „Mluvím s pořadateli jednotlivých Grand Prix i promotérem seriálu Formula One Management," uvedl Šťovíček s tím, že se ovšem jedná o několikaletý výhled.

„Odhadem by se mohlo jednat o tři až pět let. Bylo by také zapotřebí provést na okruhu nějaké úpravy, ale parametry na mistrovství světa formule 1 určitě má. Navíc je poloha Masarykova okruhu ideální. Leží uprostřed Evropy a vídeňské letiště není daleko. Zcela zásadní však je, jak by se k tomu postavil majitel okruhu. To nedokážu předjímat,“ upozornil.

„Organizačně na to máme. Zvládli jsme i Středoevropskou rallye, čemuž řada lidí nevěřila. Myslím, že jsme dokázali, že máme zkušené pořadatele a umíme udělat světové podniky. Možná někomu připadne, že to jsou až příliš smělé ambice, ale kdo nic nedělá, nic nezkazí,“ uzavřel Jan Šťovíček.

Fittipaldi fandí Brnu
Dvojnásobný mistr světa formule 1 Brazilec Emerson Fittipaldi se nedávno vyjádřil, že by se mu zamlouvalo, kdyby se Masarykův okruh stal součástí nejprestižnějšího automobilového seriálu. „Brno má fantastický závodní areál, jaký se už moc nevídá. Okruh je velmi náročný pro piloty a atraktivní pro fanoušky. Myslím, že Grand Prix, která by se tam jela, by byla velmi úspěšná,“ nechal se slyšet bývalý slavný závodník, který mistrovství světa F1 ovládl v letech 1972 a 1974.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů